Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Brojni posjetioci privučeni ljepotama Nacionalnog parka Sutjeska

nacionalni park sutjeskaNacionalni park Sutjeska najstariji je nacionalni park u BiH. Ovaj Nacionalni park obuhvata prostrano planinsko područje na tromeđi Bosne, Hercegovine i Crne Gore, oivičeno rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, te planinskim masivima Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore.

Površina parka iznosi 17.250 ha, od čega je više od 66 posto pokriveno šumama, a ostatak čine livade, pašnjaci i goleti iznad gornje granice šuma, a prašuma Perućica je jedna od posljednjih prašuma u Evropi.

Pored toga, Nacionalni park Sutjeska upravlja lovištem Zelengora, koje zahvata površinu od oko 53.240 ha.

Nacionalni park Sutjeska iz godine u godinu postaje sve ljepša priča zahvaljujući prije svega novim sadržajima posebno u infrastrukturi koji su uvedeni kroz projekte EU i u partnerstvu sa Opštinom Foča i Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, izjavio je direktor NP Sutjeska Zoran Čančar, prenijele su agencije.

Prema njegovim riječima osim uređenja info punktova, pješačkih i biciklističkih staza i uvođenja informatičke opreme koji su bili obuhvaćeni tim projektima, u toku je i proces restauracije postojećih katuna na prostoru Nacionalnog parka kako bi se očuvao tradicionalni način pripreme i spravljanja organske hrane, zadržalo stanovništvo i gosti, a sve u cilju kompletnije turističke ponude.

Čančar ističe da se iz mjeseca u mjesec povećava broj gostiju i posjetilaca NP Sutjeska, iz svih zemalja ex Jugoslavije, a među posjetiocima su i gosti iz Italije, Švicarske, Švedske, Slovačke, Češke, Španije...

Prošle godine je Nacionalni park Sutjeska zvanično posjetilo između 10 i 12 hiljada posjetilaca, međutim, kako ističe direktor Čančar, stvarni broj posjetilaca je daleko veći jer kroz "samo srce“ Nacionalnog parka prolazi magistralni put i mnogi koji prolaze tim putem se zaustavljaju i provedu određeno vrijeme unutar Nacionalnog parka.

U sklopu Nacionalnog parka postoje i hotelski kapaciteti sa oko 200 ležaja, uređen kamp, sportsko-rekreacioni centar, sportski tereni za više vrsta sportova, kao i otvoreni bazen – rekreaciono jezero površine 16.000 m2, a interes posjetilaca privlače i istorijski spomenici na prostoru NP Sutjeska.

NP zapošljava 75 radnika, a unutar Nacionalnog parka stalno boravi 20-30 osoba koje čine malobrojno lokalno stanovništvo, uglavnom u rubnim dijelovima parka.

Govoreći o aktuelnoj priči u vezi sa NP Sutjeska o dodjeli ili nedodjeli koncesija za izgradnju malih hidroelektrana na području Nacionalnog parka Sutjeska, a nakon što je Vlada Republike Srpske u februaru 2012. donijela Odluku kojom se daje suglasnost za izgradnju, direktor Čančar ističe da je provedena javna rasprava o tome i da se na tome stalo.

"U zakonu stoji da će se hidrocentrale graditi ukoliko je to interes države, ako nije onda neće. Uglavnom, bile su javne rasprave i svako je mogao reći svoje mišljenje, a odluka će biti donesena na višim instancama", kazao je Čančar.

>>Fotogalerija<<

Agro-Eko Magazin


Nasumični sadržaj