Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kelj - pravi 'rudnik' kalcijuma uz obilje beta karotena

kelj ilustrA1Kelj je povrće prebogato vitaminima i mineralima, sadrži čak sedam puta više beta karotena i 11 puta više luteina od brokolija. Poznat je po obilju biljnih vlakana. Izgledom i oblikom, kelj (Brassica oleracea) je veoma sličan kupusu. Kao glavičasto lisnato povrće, kelj jeste, uslovno rečeno, varijacija kupusa. Iako pripada istoj porodici, poznatoj pod imenom kupusnjače, kelj je sa svojim osobinama posebna povrtarska kultura.

Kelj se najviše uzgaja u Aziji i na Mediteranu, ali je u priličnoj mjeri rasprostranjen i u sjevernoj Evropi i Americi. I mada su ga, kultivisanjem, u današnjem obliku proizveli belgijski povrtlari u XVIII vijeku, za kelj su znali i stari Grci i stari Rimljani. U Škotskoj je posebno omiljena namirnica, pa kada se nekom upućuje poziv na večeru, obično se kaže: "Dođi na kelj".

Kelj koji se danas nudi najčešći je u obliku glavice. Osim ovog postoji i lisni ili bezglavi kelj, kao i kelj pupčar. Međutim, kakvog god da je oblika, korisni sastojci su svuda isti. Ova namirnica je siromašna samo kalorijama, dok sve drugo posjeduje u izobilju, zbog čega i privlači posebnu pažnju zdravstvenih stručnjaka.

Prisutan je u svim godišnjim dobima, ukusan i bogat izvor vitamina A, C, K i B kompleksa, gvožđa, luteina, biljnih vlakana. Zbog količine kalcijuma koju sadrži, zovu ga i 'kraljem kalcijuma'. Sadrži i velike količine kalijuma, dok je sedam puta bogatiji beta karotenom i 11 puta luteinom od brokolija. U zavidnim količinama sadrži još i mangan i magnezijum.

Dokazano je da što je tamnija boja kelja znači da u njemu ima više beta karotena, odnosno provitamina A. Beta karoten je posebno važan jer osobe čini vitalnim i raspoloženim. Bez ikakvog otpora beta karoten prodire u svaku ćeliju, odakle povoljno djeluje na cio organizam. Zbog obilja biljnih vlakana kelj se preporučuje osobama sa slabom pokretljivošću crijeva. Osim toga, trebalo bi dag a konzumiraju i osobe sa visokim krvnim pritiskom, a zbog vitamina A i luteina svi koji žele sa što duže sačuvaju oči od degenerativnih poremećaja, odnosno katarakte. Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane bogate karotenoidima i vitaminom A dvostruko smanjuje rizik od razvoja katarakte.

Takođe, vitamin A je značajan i za normalnu funkciju reproduktivnih organa, a pomaže i u borbi protiv virusnih infekcija. S obzirom na to da je kelj 'kralj kalcijuma', treba ga unositi i da bi se očuvalo zdravlje kostiju.

Uloga vitamina C je takođe važna, jer on i poslije kuhanja u kelju ostaje u znatnim količinama. Ovaj vitamin u organizmu sprječava djelovanje slobodnih radikala, koji utiču na pojavu različitih oblika zloćudnih tumora.

Oprez: Iako se kelj kao namirnica preporučuje svima, trebalo bi dag a izbjegavaju osobe sa bolesnim bubrezima i poremećenim radom štitne žlijezde. To je zbog supstance goitrogene koja, iako se kuhanjem u izvjesnoj mjeri uništava, ostaje u dovoljnoj količini da pravi problem ovim pacijentima.

Vitamin C je važan i za brže zarastanje rana, očuvanje pluća, a zahvaljujući njemu pospješuje se i antioksidativno djelovanje vitamina E i poboljšava apsorciju gvožđa. Osim toga, kelj djeluje pozitivno na metabolizam i ublažava simptome reume. Na bolne zglobove dovoljno je da se stave svježi listovi kelja, dok osobe sa problemima u želucu treba da piju svježe iscijeđen sok.

Prilikom kupovine treba birati teže, tamnozelene glavice sa čvrstim središnjim dijelovima listova. Listovi bi trebalo da budu svježi, bez tragova gubitka boje i vlage, mrlja i rupica. Ukoliko su glavice lagane, znači da su izgubile dosta vlage ili da su dugo stajale na policama gdje se prodaju u neodgovarajućim uslovima čuvanja. Ne treba kupovati ni prepolovljene glavice, zaštićene providnom folijom, jer brzo gube veliku količinu vitamina C. U kućnim uslovima kelj je najbolje koristiti u roku od dva dana, jer ukoliko duže stoji, gubi vlažnost i razvija gorku aromu.

 

(Izvor: Poljoprivreda Niša; prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 


 


Nasumični sadržaj