Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

SAD: Recikliranjem ostataka hrane proizvode đubrivo za zemljište

reciklaza ilustracija 24Amerikanci su najrastrošniji ljudi na svijetu: u Sjedinjenim Američkim Državama se gotovo trećina svih namirnica baca, pa se procjenjuje se da se tako godišnje baci 161 milijardi dolara. Poslovni model jedne zajednice u sjevernoj saveznoj državi Vermont nudi rješenje.

Restoran Wayside u gradiću Montpilier poznat je kao jedan od najboljih i najprometnijih restorana. Svake sedmice ovdje jede više od 1.000 ljudi. Kada su gradski službenici predložili da restoran počne reciklirati hranu, vlasnici su bili nezadovoljni.

„Rekao sam: ‘Nema šanse’, previše smo zauzeti da bismo odvajali vrijeme za đubrivo“, govori jedan od njih Ryan Zecchinelli. Međutim, on se predomislio kada je otkrio da recikliranje ostataka hrane, znači više novca u kasi.

Besplatna reciklaža

Gradski odvoz smeća se plaća, dok je odvoz smeća u pogone za reciklažu besplatan.

„Skupljamo ostatke hrane zbog toga što se oni na deponiji pretvaraju u metan, jedan od najvećih uzročnika globalnog zagrijavanja. Ostatke hrane recikliramo, te od njih pravimo đubrivo za zemlju“, ističe direktorica Gradske deponije Cassandra Hemenway.

Međutim, ovdje se ne radi samo o ekološkoj osviještenosti. Jedan od problema je prostor. Jedina gradska deponija u Montpilieru brzo se puni i skupa je za vođenje. To je problem sa kojim se suočavaju brojne države širom SAD-a.

Jedno od rješenja ponudila je upravo jedna farma – hranu koji gosti restorana nisu pojeli, pojest će kokoši, te zauzvrat proizvesti jaja.

„Odlaganje hrane na deponije ogroman je gubitak vrijednosti namirnica. Mi pretvaramo ovaj, inače protračeni resurs, u hranu već prvog dana“, kaže Karl Hammer iz Vermont Composta.

Isplative promjene

Iako su prošli kroz kompletnu reorganizaciju poslovanja, vlasnici restorana Wayside kažu da se promjena isplatila.

„Proizveli smo tone i tone đubriva samo od recikliranja ostataka hrane“, navodi Zecchinelli.

Država planira ovu metodu reciklaže uvesti kao obavezu i za privatna domaćinstva, s ciljem da do 2020. godine u potpunosti iskorijene ostatke hrane s gradskih deponija. Jednostavan princip koji se može primijeniti svugdje u svijetu, uz mali napor svakog pojedinca.

(Izvor: Al Jazeera)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj