Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Evropska komisija predstavila nove energetske i klimatske ciljeve do 2030.godine, borci za zaštitu okoline skeptični

obnovljivi izvori energije vjetrenjace ilu 451Evropska komisija predstavila je nove energetske i klimatske ciljeve za period do 2030. godine, koje se odnose na smanjenje emisije ugljendioksida za 40% i udio od 27% energije iz obnovljivih izvora, prenose agencije.

Sada je emisija štetnih gasova u atmosferu za 18% niža nego što je bila 1990. godine, dok je udio obnovljivih izvora nešto manji od 13%. Cilj 27% energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji biće obavezujući na nivou Evropske unije, ali dobrovoljan za članice, što je razočaralo neke zemlje, poput Njemačke, ali i borce za čistiju životnu sredinu.

Kod energetske efikasnosti EU predviđeno je unapređenje koje će doprinijeti realizaciji ukupne energetske politike i bez koje je prelazak na konkurentniji, bezbjedniji i održiviji energetski sistem nemoguć, navedeno je iz Evropske komisije.

Kako je navela Connie Hedegaard, komesar za klimu, EU će sada se "dogovarati o detaljima, ali da je pravac određen” dodajući da će “ako drugi regionu budu isto tako ambiciozni u borbi sa klimatskim promjenama, svijet biti u znatno boljem stanju"

Predsjednik Komisije José Manuel Barroso naveo je kako su ciljevi EU ambiciozni i da je "akcija na polju klime od ključnog značaja za budućnost planete, dok je prava evropska energetska politika ključna za konkurentnost EU".

Komisijin prijedlog energetske i klimatske politike treba da potvrde vlade članica EU u Evropskom parlamentu.

Konfederacija poslodavaca Biznis Evropa ciljeve je ocijenila kao 'pozitivne' i založila se za međunarodnu koordinaciju. Oni su pozvali lidere EU da osiguraju da "Evropa ne bude ponovo prethodnik koga niko ne slijedi".

Borci za zaštitu čovjekove sredine kazali su pak da paket znači da će EU "sada šetati, a kasnije trčati" jer se zahtijeva dva puta brža dekarbonizacija EU u posljednje dvije decenije pred 2050. nego u četiri decenije prije toga.

"Januarske rasprodaje su u toku i izgleda da energetski prljave evropske kompanije kupuju uz popust", ocijenio je direktor Greenpeace-a EU Mahi Sideridou.

Predložene ciljeve kritikuje i opisuje kao 'suviše stidljive' i Mreža za klimatske akcije, koja okuplja više od 120 nevladinih organizacija.

Naučnici pak smatraju da su šanse da strategija EU donese rezultate pola-pola. Tako je Kevin Anderson, zamjenik direktora britanskog Tyndall centra za klimatske promene, za dan kada je predstavljen paket EU rekao de je "tužan dan za nauku, racionalnost i humanist" zbog kojeg će infrastruktura sa velikom emisijom ugljenika biti ugrađena u ekonomsku budućnost Evrope. Anderson je kazao i da su ciljevi možda danas politički 'ukusni' ali da će naša djeca trpjeti posljedice kratkoročnog hedonizma.

(AGRO-EKO Magazin/agencije)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj