Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Otok bez plastike: Tajvan će zabraniti sve jednokratne plastične predmete do 2030. godine

plasticni otpad u moru 1 2017Novi plan kojeg je objavila tajvanska Agencija za zaštitu okoliša predstavlja planove za potpuno ukidanje plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu kao što su slamke, čaše i kese za kupovinu do 2030. godine.

Suočavajući se sa velikom krizom morskog otpada i problemom deponija na Tajvanu koje su projektovane da postignu kapacitet u narednih šest godina, kako prenosi Wall Street Journal, tajvanska EPA radi sa lokalnim ekološkim grupama kako bi smanjila količinu plastičnog otpada na oba kraja jednačine – izvoru i konačnom odredištu, prenosi RT.

Zvaničnici su 22. februara objavili novi plan za eliminaciju četiri najveća izvora plastičnog otpada, izviještava Channel News Asia. ''Cilj nam je da do 2030. godine implementiramo potpunu zabranu kako bi se značajno smanjio plastični otpad koji zagađuje okean i također ulazi u prehrambeni lanac utječući na ljudsko zdravlje,'' rekla je Lai Ying-ying, zvaničnik EPA-e koji nadgleda program.

Prema Lai, prosječan stanovnik Tajvana će koristiti 700 plastičnih vreća godišnje - EPA ima za cilj da smanji taj broj na samo 100 do 2025. godine i potpuno eliminiše upotrebu plastičnih kesa do 2030. godine.

Besplatne plastične kese su već zabranjenje u većim prodajnim mjestima poput prodavnica i supermarketa u Tajvanu, a kupci ih moraju kupiti kada kupuju i ostale proizvode. Međutim, novi plan će u potpunosti eliminisati kese za jednokratnu upotrebu, zajedno sa drugim plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu kao što su slamke, čaše, jednokratno posuđe i pribor za hranu, prenosi Taiwan News.

Zabrana će biti postepena, provodit će se u četiri faze tokom narednih 12 godina. Prvo, glavni lanci restorana morat će prestati davati plastične slamke za upotrebu posjetiocima do 2019. godine, a zabrana će se proširiti na sva mjesta za jelo sljedeće godine. U 2020. godini, sve trgovine koje izdaju uniformne fakture – tipa listići za lutriju na Tajvanu – također će morati zabraniti besplatne kese za kupovinu i posuđe i pribor za jednokratnu upotrebu, izvještava Taiwan News.

Sljedeći korak je 2025. godina, kada će potrošači morati dodatno platiti sve jednokratne plastične predmete, uključujući čaše za piće. Do 2030. godine, potpuna zabrana će stupiti na snagu.

Tajvan je nekad bio poznat kao "otok za smeće", ali danas se može pohvaliti impresivno visokom stopom recikliranja od 55%, navodi Global Citizen, zahvaljujući velikim vladinim naporima i promjenama u kulturi tajvanskog civilnog društva od 1990-ih godina kako bi se naglasilo ono što je bilo nazvano ''kružnom ekonomijom''.

Recikliranje se potiče na Tajvanu nizom metoda, uključujući svijetložute kamione koji kruže nekoliko puta sedmično puštajući klasičnu muziku kako bi upozorili stanovnike da je vrijeme da iznesu svoje predmete za reciklažu. Sigurnosne kamere obezbjeđuju da stanovnici koriste vladine plave kese za reciklažu, a ako to ne urade kazna je javno ponižavanje objavljivanjem snimka ili novčana kazna od $184 za one koji su dva puta prekršili ovo pravilo, prema Wall Street Journalu.

Vlada finansira takve napore djelomično prisiljavajući proizvođače i prodavače proizvoda i ambalaže za recikliranje da učestvuju u finansiranju. Osim toga, zakon zahtijeva da stanovnici Tajavana sortiraju svoj otpad u obični otpad, koji se uglavnom pali; otpad za reciklažu; kuhinjski otpad koji se sam razvrstava u sirovi otpad za korištenje kao gnojivo; ili kuhani otpad koji postaje hrana za životinje, prema WSJ i Global Citizen-u. Rezultat je nacionalna stopa recikliranja od 55%. U glavnom gradu Taipeiju, ova stopa može biti veća od dvije trećine ukupnog otpada koji se reciklira.

Agro-Eko Magazin / izvor: Front Slobode


Nasumični sadržaj