Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

'Mali' pčelari pobijedili veliki Monsanto: Pčelarstvo i genetski modifikovani usjevi ne mogu koegzistirati - presudio meksički sud

pcele uginuca il87Zahvaljujući pritužbi male grupe pčelara u državi Yucatan, koji su se žalili da će planirana Monsantova sadnja hiljada hektara genetski modifikovane soje – desetkovati pčelinja društva i uništiti proizvodnju meda, sudija u Meksiku presudio je protiv velikog giganta.

Monsanto će sigurno uložiti žalbu na presudu, ali za to vrijeme će i pčelari moći portažiti dodatne podrške. Ako, pak, Monsanto bude 'počašćen' dozvolom, bio bi u mogućnosti saditi sjeme u sedam država što bi ukupno obuhvatilo površinu od preko milion hektara. Farmeri, pčelari uz aktiviste Greenpeacea te meksičke institucije koje se odnose na korištenje i zaštitu biološke raznolikosti, ekologiju i vođenje aktivnosti u zaštićenim područjima – digli su svoj glas protiv Monsanta u meksičkim državama. Sudija, očito uvjeren da su naučni podaci dokazali vezu između Roundup genetski modifikovane soje i drastičnog pada proizvodnje meda – zauzeo je stranu u ovom slučaju pčelara. Yucatan je inače treći u svijetu po izvozu meda, a na toj proizvodnji egzistira više od 25 hiljada porodica.

Sudija presudio da proizvodnja meda i genetski modifikovana soja ne mogu koegzistirati

Osim poznatih zdravstvenih rizika koje nose genetski modifikovani usjevi i herbicidi koji se koriste za njihov rast, tu je i šteta za okoliš, tlo, vodu, sve do pčelinjih zajednica koje se drastično smanjuju u okruženju tretiranom genetski modifikovanim usjevima. Takođe, treba pomenuti i dugoročne posljedice u ekosistemu u kome se uzgajaju genetski modifikovani zasadi.

Budući da pčele oprašuju velike površine genetski modifikovani zasadi soje imaju veću eksponencijalnu vjerovatnost da će uzrokovati štetu.

Koliko uticaj ima Monstanto govori i činjenica da je ugledni nacionalni list La Jornada optužio meksičku vladu za poticanje pčelara na borbu na sudu protiv multinacionalnih kompanija 'dubokih džepova'. Međutim, središnje mjesto u presudi ima Ustav, odnosno onaj njegov dio koji se odnosi na obavezu vlade da se u potpunosti konsultuje sa autohtonim zajednicama prije nego bi donijeli bilo kakvu odluku o tome kako će raspolagati njihovom zemljom a time i hranom.

(Izvor: The People's Voice / prilagodio: AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj