Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Veći, zdraviji i ukusniji plodovi: Upotreba humusa kalifornijskih crvenih glista

humus 01ada1254144Humus koji su preradile gliste svojom probavom je najkvalitetnije poznato organsko gnojivo. On ima svoja odstupanja u kvaliteti u odnosu na vrstu gnoja ili biološkog otpada koji ste dali glistama na raspolaganje. Najkvalitetniji humus nastaje od konjskog gnoja, a slijedom po kvaliteti uz dodatnu doradu za pojedini gnoj slijede ovčji i kozji, zečji, kravlji, svinjski i kokošji. Zadnja dva se koriste u manjoj mjeri miješano sa drugom vrstom gnoja ili otpada jer može doći do tzv. trovanja proteinom glista u hranilištima.

Gnoj se prvo priprema kompostiranjem na kompostnim hrpama da gnoj sagori te ga gliste lakše probave. Za vrijeme kompostiranja u gomilama se odvijaju kemijski procesi na 60°C gdje se uništava sjeme korova i mnoge štetne bakterije. Gliste, naseljene u hranilišta, u svojoj probavi prerađuju navedenu „hranu“ gdje sastojci budu obogaćeni i razloženi na osnovne elemente u oblike koji će poslije biti vrlo upotrebljivi biljkama koje hranite s humusom.

Uzgajivači koji proizvode humus za tržište za svaku veću fazu proizvodnje humusa šalju uzorke na analizu. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj uzorci se najčešće nose u mikrobiološki laboratorij Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Analizom fizikalnih svojstava utvrđuje se sadržaj krute tvari, postotka vlage, pepela i organske tvari. Kemijska analiza pokazuje pH reakciju, električni konduktivitet te ukupni: ugljik, dušik, C/N odnos, fosfor, kalij, kalcij, magnezij i koncentraciju teških metala mikroelemenata željeza, mangana, cinka i bakra i toksičnih teških metala olova i kroma. Humus je neutralne pH reakcije, sadrži dvostruko više kalija, trostruko više magnezija, 6 puta više fosfora i 4 puta više dušika nego stajski gnoj što bi značilo da jedan kubični metar humusa vrijedi kao 3 do 5 kubičnih metara stajskog gnoja. Humus je vrlo bogat korisnim bakterijama i gljivicama koje će oživjeti iscrpljeno tlo.

Kada sadimo voćke na dnu sadne jame stavimo 5 litara humusa, a ostalih 5 litara pomiješamo s vodom i napravimo humusnu kašu u koju stavimo korijen sadnice. Humus blagotvorno djeluje na oštećenja na korijenu i pospješuje njegov razvoj. Ovisno o starosti voćke i rasprostranjenosti korijenskog sustava, humus se ukopava u površinski sloj u količini 2 do 5 litara na kvadratni metar. Ukoliko biljku trebate prihraniti ljeti kada je suša pa voda u tlu ne prosljeđuje hranu korijenu ili želite reanimirati neku biljku, razmutite humus u vodi u omjeru 1:10, ostavite ga preko noći da se hranjivi sastojci otope u vodi i s otopinom okupajte krošnju biljke.

Ako sadite ili presađujete cvijeće u teglama, u kupovnu zemlju umiješamo do 20% humusa koje će u cijeloj sezoni cvijeću nuditi dovoljno hrane. Kada sadimo flance, u sadnu je rupu potrebno staviti jednu šaku humusa. Nakon punog razvoja stabljike i pojave prvih plodova (npr. rajčice ili paprike) potrebno je odgrnuti zemlju do prvih žila dodati oko litru humusa u predio korijena te ponovo zagrnuti sa zemljom.

Računa se da je potrebno oko jednog kubika humusa na hektar ratarskih usjeva za čije se rasprostiranje može upotrijebiti i rasipač umjetnog gnojiva. Koristite humus u vinogradima, maslinicima i na plantažama agruma. Za sadnju i njegu travnjaka ili kultura poput salate „posolite“ gredice nekoliko puta godišnje s litrom do dvije humusa po kvadratnom metru. Za uzgoj i klijališta u plastičnim ili stiropornim kontenjerima humus u količini od 20% pomiješajte sa supstratom. Intentivan uzgoj cvijeća vrlo mnogo iscrpljuje tlo koje brzo možete revitalizirati s humusom.

Uz korištenje humusa poznato je da su plodovi veći, zdraviji i ukusniji. Povećava se veličina biljaka i korijenskog sustava. U rajčicama i paprikama se povećava udio vitamina C za 100%, u krumpiru do 200%, a u mrkvi i peršinu čak i do 500%. Sočnost, kvaliteta i okus voća i povrća podsjeća nas na neka ne tako davna vremena kada je hrana bila ukusnija. Ta vremena su vam na dohvat ruke ako se poslužite humusom crvenih kalifornijskih glista.

(AGRO-HIT; Hrvoje Barun, prof.)

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj