Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Шпатлевка стен под обои. Быстрая шпатлевка стен своими руками. Стоимость шпатлевки стен. Штукатурка стен цена. Быстрая штукатурка стен своими руками. Отделка стен штукатуркой. Декоративная отделка стен. Качественная отделка стен декоративным камнем. Отделка стен своими руками. Мини токарный станок своими руками. Как сделать токарный станок своими руками. Настольный токарный станок своими руками. Облицовка дома кирпичом. Качественная облицовка дома кирпичом фото. Наружная облицовка дома. Как начать бизнес с нуля. Быстро начать бизнес без вложений. Начать бизнес с нуля идеи. Канализация в частный дом. Хочу сделать канализация своими руками. Водоснабжение и канализация дома. Строительство фундаментов цены. Быстрая строительство фундамента своими руками. Технология строительства фундамента.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Student iz Busovače proizveo gnojivo od ovčije vune u obliku peleta

djubrivo od ovcije vuneMahir Ibreljić iz Busovače 24-godišnji je student četvrte godine Mašinskog fakulteta u Zenici na smjeru Inženjerska ekologija, a prvi u regionu proizveo je paletirano gnojivo od ovčije vune koje ima višestruku namjenu.

"S obzirom na to da studiram Inženjersku ekologiju identifikovao sam problem u vezi s ovčijom vunom. Ovčija vuna korištena je za proizvodnju odjevnih predmeta i posteljine, ali danas velike količine vune posmatraju se kao otpad jer nemaju tržišnu niti upotrebnu vrijednost. Već dugo pratim rad videonovinara koji nam donose interesantne priče širom Bosne i Hercegovine. Pa tako sam odgledao mnogo videa o ovčarima sa planine Vlašić i okolnih planina, a sa nekima od njih sam i lično razgovarao. Zaključio sam da se svi oni susreću sa manje-više sličnim problemima, a svima im je zajednički problem vuna", priča Ibreljić.

Ističe da ovčari umjesto da zarade na toj sirovini, ona im ustvari predstavlja trošak.

"Upustio sam se u istraživanje upotrebe ovčije vune. U početku sam imao zamisao peletirati je i koristiti kao energent za grijanje, ali uvidio sam da ona ima slabu kaloričnu moć i da slabo gori, pa sam odustao od toga. Ali pretraživanjem interneta pronašao sam gnojiva i zaštite na bazi vune koja se već proizvode u Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Tako sam i ja nastavio istraživati u tom smjeru i otkrio mnoge benefite vune kao gnojiva i zaštite za biljke", navodi Ibreljić.

Ističe kako se u konačnici ne bi dodavali aditivi te bi se dobijalo čisto organsko gnojivo sa mnogo benefita za biljku i zemljište, te zaštitu okoliša.

Kaže da bi se sa ovom idejom mogao razviti porodični biznis, a za pokretanje mu je potrebno oko 30 hiljada maraka.

"Očekujem da ovaj projekat bude koristan za širu društvenu zajednicu. Od otkupa domaće vune, zaštite životne sredine, razvoja ruralnih dijelova naše zemlje, iskorištavanja domaće sirovine u proizvodnji gotovog ekološkog materijala, stvaranju inovativnog proizvoda i plasiranju na domaće i strano tržište. Želio bih da ovaj biznis zaživi i postane pozitivan primjer i motivacija mladim ljudima da relizuju svoje projekte, te na taj način pomognu sebi, društvenoj zajednici i cijeloj Bosni i Hercegovini. Moji naredni koraci u realizaciji ove biznis ideje su detaljnije ispitati prototip i tržište, nakon toga toga nabavka opreme za proizvodnju i proizvodnja", pojašnjava sagovornik.

Ibreljić je i dobitnik nagrade Social Impact Award 2020 za inovaciju koju je prezentirao.

Agro-Eko Magazin / agencije

Nasumični sadržaj