Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kalifornijske gliste: Kako ih uzgojiti?

kalifornijske gliste foto opg skrljakCrvene kalifornijske gliste ili crveni kalifornijski hibridi stvoreni su na Univerzitetu Države Kalifornija tokom procesa hibridizacije različitih vrsta glista 1956. godine. Ovaj hibrid ubrzava nastanak biomase i eksploataciju podloge.

Uzgajanje glista u principu usmjereno je u tri pravca od kojih svaki može biti potenciran u odnosu na onaj drugi.

Prvi cilj gajenja glista je proizvodnja humusa, najfinijeg, najkvalitetnijeg organskog đubriva za sve vrste biljaka. Hraneći se stajskim đubrivom ona ga u svom organizmu razlaže, djelimično se hrani njegovim sastojcima, a najvećim djelom izbacuje u obliku humusa.

Uloga stajnjaka u uzgoju glista je dvojaka. Gliste stajnjak koriste kao osnovu za ishranu i kao sredinu u kojoj borave tj. životnu sredinu. Najveća pažnja se mora pokloniti kvalitetu stajnjaka. Stajsko đubrivo se sastoji od krutih i tečnih izmetina i stelje. Količina hranjivih tvari zrelog stajskog đubriva zavisi o vrsti i težini stoke, vrsti hrane, količini stelje, načinu držanja stoke i đubrištu.

Za uzgoj glista najpogodniji je zreli stajnjak. Svježi i poluzreo stajnjak nije pogodan. U svježem stajnjaku gliste umiru zbog visoke temperature koja se razvija pri fermentaciji -90stepeni, dok u poluzreli stajnjak gliste slabo ulaze. Kod nas  se najviše koristi uglavnom kravlji/goveđi i konjski stajnjak, gdje prilikom korištenja ove kombinacije morate uvijek praviti omjer i dobro paziti na pH vrijednost, odnosno na kiselost koju možete dobiti prilikom mješavina.

Temperatura stajnjaka ne smije da prelazi 25 stepeni.  Svinjski, kokošiji, ovčiji i zečiji kod nas nije naišao na primjenu, jer za ove vrste stajnjaka potrebne su posebne pripremne tehnologije (i ako se nađu ovake mješavine, kod svih osim kod svinjskog stajnjaka koriste se uglavnom pilotina i ovaka vrsta humusa se koristi za proizvodnju cvijeća. Rijetko ćete je naći u poljoprivrednim granama. Za gliste prvih par mjeseci donosi smrt i patnju jer pH vrijednost je uglavnom kiselastog porijekla i za adaptaciju na ovaku životnu sredinu treba joj jako puno.

pH je naučni izraz koji ukazuje na kiselost ili baznost zemljišta i određene organske materije. Idealna vrijednost pH za gliste jeste između 6,7 i 8pH. Vrijednost 6 je kiselkasta, dok je 7 neutralna, 8 - bazična. Na te tri tačke vrijednosti pH skale gliste će raditi i razmnožavati se bez ikakvih problema.

Također, gliste se mogu hraniti i organskim otpacima u kombinaciji sa stajskim đubrivom, a to su otpaci voća i povrća, slama i lišće, organski otpaci iz kuhinja i kantina, otpaci iz prehambene industrije, a kao poslasticu najviše vole da konzumiraju kartonske kutije, gdje također morate da pazite na pH vrijednost.

Đubrivo treba da bude staro najmanje 3 mjeseca, a najviše 24 mjeseca i očišćeno od nečistoća.

Drugi cilj uzgajanja glista je zbog “mesa”. Ta glista je također rod Crvenoj kalifornijskoj glisti, ali kod njih konačni produkt nije humus već glista za ribolov, tov živine i svinja. Ovake farme postoje u Holandiji gdje gliste distribuiraju u skandinavske zemlje i šire, a zovu se “Eisenia Hortensis i Eisenia Fetida” (mnogo su mesnatije i veće od normalne crvene gliste). Koriste se u proizvodnji većih količina mesa glista koje predstavljaju pogodnu visokoproteinsku hranu za tov živine, riba ili svinja u svježem stanju ili prerađene u proteinsko brašno, gdje se u Africi i Japanu već upotrebljavaju u ljudskoj ishrani. Imala sam priliku da posjetim jednu od farmi u Holandiji i da vidim njihov način rada.

Treći cilj uzgoja glista jeste rješavanje nekih od problema zagađenja čovjekove sredine. Ova vrsta gliste se, uz posebne tehnologije koristi pri razgrađivanju fekalija, te otpadaka sa velikih stočnih farmi brojnih industrijskih postrojenja i kanalizacionih mreža. Ovako dobijen humus nije pogodan za korištenje u poljoprivrednim granama zbog prilično visokog prisustva teških metala (olova i žive), te se, uz posebna hemijska đubriva i sa posebnom mješavinom, može koristiti samo za stimulisanje cvijeća i travnatih površina u industrijskim zonama, kao i van industrijskih zona na travnatim površinama.  

kalifornijske gliste 01A2Temperatura

Temperatura koja najmanje odgovara glistama je ljetna temperature, a ne zimska.

Ljetna temperatura se da vrlo lako kontrolisati - ako je iznad 30 stepeni neophodno je intervenisati redovnim polijevanjem. (prilikom polijevanja također se treba voditi računa o temperaturi vode koju morate praviti u omjeru temperature u leglu i vanjske temperature). Dovoljno je polijevati nekoiko minuta da bi se temperatura snizila na optimalnu temperature od 20 ­ 25 stepeni.

Zimska temperatura ne predstavlja problem, jer kada je temperatura ispod 5 stepeni gliste spavaju zimskim snom. Na temperature između 5 – 8 stepeni polako počinje proizvodnja humusa, preko 8 stepeni i razmnožavanje. Idealna temperature za razmnožavanje crvenih kalifornijskih glista je između 18 i 25 stepeni,  jer na toj temperaturi dolazi do maksimalnog rada i razmnožavanja. Svakim odstupanjem od navedenih temperatura dolazi do smanjenja pomenutih radnji (čak dovodi i do smrti mladih i onih nešto starijih glista).

VlažnostVlažnost je još jedna od bitnih tačaka u uzgoju glista. Optimalna vlažnost za gliste je oko 80%, tačnije 82,5. Zalijevanjem se održava određena vlažnost u leglima. S obzirom na optimalnu vlažnost u leglima od oko 80%, ishranu legla stajnjakom sa 75% vlage prati minimalno zalijevanje.

Praktično jedina bolest glista je poremećaj u metabolizmu zbog pogrešne ishrane, a koji nazivamo trovanje proteinom. Trovanje se javlja kod pogrešnog hranjenja,  gdje je posljedica prevelika kiselost hrane ili podloge. U tom slučaju stavlja se kalcij karbonat, kako bi se izbalansirala pH vrijednost u leglima.

Sakupljanje humusa

Ovo đubrivo nalazi se tačno između baze i hrane, zauzima posljednjih 15 do 20cm, crne je boje i postiže svoju potpunu zrelost poslije godinu dana od postavljanja legla. Na nedelju dana pred početak vađenja izostavi se jedna prehrana tako da se gliste “izgladne”. Zatim se obavlja prehranjivanje slojem od 4/5cm poluzrelog stajnjaka, po mogućnosti zelene boje. U narednih 3/4 dana većina odraslih i znatan broj manjih glista preselit će se u ovaj sloj koji, zajedno sa njima diže i sprema na novopripremljenu osnovu. Ovo je ujedno i dioba glista u nova legla.      

Najveću grešku prave ljudi koji se počnu ovim poslom baviti kako bi došli do brze zarade ili ako dobiju pogrešne informacije, jer humus koji imaju u razdoblju između 3 ili 6 mjeseci uzgajanja nije mogao da dostigne svoju pravu kvalitetu u proizvodnji. Gliste u proizvodnom procesu, koji traje 12mjeseci ne jedu i ne prerađuju samo stajsko đubrivo. One prerađuju i humus koje su dobile tj. svoj izmet.

Veoma značajna stvar kod humusa jeste njegovo bogatstvo enzimima, a zrelost zavisi od vlažnosti i izbalansiranosti koja postoji između ugljenika i azota.

1T prosječnog humusa mijenja 5T stajskog djubriva.

Uzgajanje glista

Gliste možemo uzgajati na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Ovdje također moramo dobro paziti na 3 bitna faktora, a to su: temperatura u leglu, vlažnost  i pH vrijednost. Na otvorenom imate sezonu od marta pa do kasne jeseni, a u zatvorenom prostoru tokom čitavog proizvodnog procesa. Ovdje se normalno razlikuju količine legala koje dobijete u proizvodnom procesu.

Standardi za pravljenje jednog legla zavise od prostora koji ćete koristiti za proizvodni proces tokom jedne godine (dužina i širina legla koju ćete napraviti zavisi od vaseg opredjeljenja ) tj. da li ćete se ovima baviti profesionalno ili iz hobija s tim da vaša legla za gliste mozete praviti i dupla. Standardi za pravljenja legala nisu toliko bitni koliko sama postavka jednog legla.
U jednom leglu treba da bude 100.000 jedinki (odraslih glista, mlađih i kokona)

kalifornijske gliste 01A3Prije konačne odluke o bavljenju ovim poslom trebate dobro znati razlikovati kišnu glistu od crvene i po boji i po izgledu. Kišna glista je mnogo veća i deblja i nema crveno modru boju. Crvena je mala i jako mršava, a boja je modro crvena.  Tu boju imaju zdravo odgojene gliste (male gliste koje su stare prvi dan svoga života sve do sedmoga dana imaju bijelu boju i liče na vaške, tako da te gliste i ako vidite u vašem leglu nemojte bacati ili uništavati; od sedmog dana glista dobija rozu boju koju zadržava sve do petnaestog dana svog života; modro crvenu boju dobija poslje tri mjeseca i imaće je sve do kraja svog života (Pun porast glista postiže sa starošću od 10 mjeseci).

Životna dob glista na našim područjima je negdje oko dvije godine i ne postižu veću dužinu od 5cm. Gliste koje su duže od toga i koje mogu da podnesu temperature i do 50 stepeni uzgajaju se za laboratorijske eksperimente, gdje se dobijaju nove vrste glista, kao što su gliste za preradu industrijskih otpada). Svaka promjena boje na glisti pokazuje vašu nemarnost i nebrigu. Ove gliste su poznate po visokim standardima čistoće i higijene koju trebaju da imaju. Svaka nebriga i pogrešna informacija koštati će glistu njenog života, a vas vašeg novca i truda tj. vaše nebrige koja na kraju rezultira manjkom legala koje treba da dobijete na kraju proizvodnog procesa i manjkom dobijenog humusa.

Prije dobijanja  Atesta za humus treba da uradite 2 analize - jednu na početku i jednu na kraju. Ovo je neophodno kako biste stekli uvid u kvalitet vašeg humusa. Nakon dobijenog atesta stičete i zvanično dozvolu za prodaju vašeg proizvoda, a navedene stavke su prilično skupe.

Prirodni neprijatelji crvene kalifornijske gliste

Neprijatelje Crvene kalifornijske gliste dijelimo u dvije skupine - direktne i indirektne.
U direktne neprijatelje spadaju one životinje koje se hrane glistama, a to su: krtica,  svinja, miš, ptice, živina, stonoga, žaba i zmija.
U indirektne neprijatelje spadaju oni koji svojim prisustvom u leglu remete glistama život, ishranu i reprodukciju: mravi, uholađa, proljećni rep i babura ploskan.

(Izvor: Poljoprivreda.ba)


Nasumični sadržaj