Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Продажа новостроек от застройщика. Готовые новостройки продажа квартир от застройщика. Продажа новостроек в подмосковье. Продажа загородной недвижимости. Большой рынок загородной недвижимости. Обзор загородной недвижимости. Укладка линолеума на пол. Быстрая укладка линолеума своими руками. Цена укладка линолеума. Ремонт клавиатуры ноутбука. Быстрый ремонт клавиатуры своими руками. Сколько стоит ремонт клавиатуры. Потребительский кредит проценты. Кредит потребительский где взять. Потребительский кредит низкая процентная ставка. World of warcraft скачать торрент. Популярная игра world of warcraft. World of warcraft бесплатно. Журнал моделист конструктор. Журнал моделист конструктор онлайн. Моделист конструктор читать онлайн. Купить квартиру на первом этаже. Хороша ли квартира на первом этаже. Минусы квартиры на первом этаже.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kako pravilno zaliti biljke u vrtu ili bašti

zalivanje baste 1Da bi biljke dobro napredovale i bile zdrave, morate pravilno da ih zalivate. Premalo ili previše vode podjednako je loše za rast cveća, žbunja, trave, povrća, a osnovno pravilo je da je bolje zalivati rjeđe ali obilnije, nego češće a sa malo vode.

Najbolje je da baštu zalivate rano ujutro ili predveče, kada sunce zađe, a jasno je da će učestalost polivanja zavisiti od toga koje je godišnje doba i kakve su temperature. Ukoliko je veoma toplo, možete da zalivate i ujutro i uveče, a na početku proljeća biće dovoljno da biljke zalijete dva-tri puta nedjeljno.

Zašto se zaliva ujutro ili uveče?

Zato što je zemlja ohlađena pa će ispariti manje vode, a biljke će moći da prikupe dovoljno potrebne vlage do sljedećeg “kvašenja”. Nije nebitna ni količina vode kojom ćete zaliti biljke, mora da bude dovoljna.

Šta to konkretno znači?

Da voda stigne skroz do korijena, ne samo da budu vlažni površinski slojevi zemljišta. Kao što smo napomenuli, ne smijete da pretjerate sa vodom jer će onda korijen biljke da istrune pošto neće moći da uzme neophodnu količinu kiseonika. Zato u bašti treba napraviti kanale kojima će se odlivati višak vode, ne samo zbog zalivanja nego i kišnih perioda.

Kako možete da provjerite da li je voda stigla do korijena?

Trebalo bi da u zemlju zabijete štap ili nešto slično i da pogledate da li se za njega zalijepila vlažna zemlja ili je ostala suva.

Još jedno važno pravilo je da se biljke nikada ne zalivaju odozgo, kao kada na njih pada kiša, nego sa strane, to jest ukrug, da bi se voda ravnomjerno rasporedila. Kada biljku zalivate odozgo lišće ostaje mokro, a to je idealna situacija za razvijanje raznih bolesti.

Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje je da vašim biljkama ravnomjerno zalivanje obezbijedite tako što ćete postaviti sistem prskalica. To je posebno važno ako hoćete da imate lijep travnjak.

TRAVNjAK

Što se tiče travnjaka, pravilnim košenjem ćete uštediti vodu. Ako je trava košena na optimalnoj visini (od 2,5 do 4 santimetra ukoliko ga često gazite, od 1,5 do 2,5 cm ako je ukrasni), korjenov sistem će rasti u dubinu i omogućiti joj da bude zdrava. Duboko zakorijenjene trave mogu da izdrže duže bez vode između dva košenja.

Agro-Eko Magazin / izvor: NezavisneNovine


Nasumični sadržaj