Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как выбрать внешний диск. Внешний жесткий диск как выбрать самый подходящий. Какой внешний диск выбрать. Какой принтер выбрать. Какой выбрать лазерный принтер сегодня. Какой цветной принтер выбрать. Готовые программы на java. Изучаем java с нуля быстро. Как начать программировать на java. Бесплатные игры для планшетов android. Качественный samsung android планшет. Планшет android цена. Отдых в турции отели. Самый лучший отдых в турции. Отдых в турции отели цены. Wow дк гайд. Лучший wow фрост дк гайд. Wow дк танк гайд. Рабочие программы на языке python. Изучаем python с нуля. Язык python для начинающих. Бесплатые плагины для Joomla. Скачать joomla плагины бесплатно. Где скачать самые последние плагины на joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Proizvođači nezadovoljni: Loš rod i kvalitet kupusa

kupus ilustracijaVelike količine kupusa zasađene su ove godine, kažu proizvođači ove kulture, ali ovogodišnji rod je loš.

Kupus je kažu obolio, a sa cijenom kupusa za prodaju takođe se ne mogu pohvaliti. Na tržištu ga ima, ali tvrde da nije kvalitetan.

"Do sad je bio tako, od 1,50 do 3 KM. Najkvalitetniji je 3 KM, ovaj lošiji 1,50 KM. Tako da cijena kupusa nije za pohvalu, ako je ispod 5 KM, ako govorimo o vreći, nema se računa sijati, kao i pšenica. Ove godine, što se tiče kupusa loš je i obolio. Ali, obolio je dosta, od čega ne znam, ne mogu da konstatujem, ni stručnjaci nisu svjesni toga do čega je došlo, nosili su naši ljudi stručnjacima koji to znaju i rade, ali ne mogu da ustanove od čega je obolio. Ostao je sitan, počeo se sušiti na njivi", kaže Ljubo Maletić, poljoprivredni proizvođač, Kojčinovac kod Bijeljine.

"Da ostane 3 KM ja sam zadovoljan. Eto vidite kakav je, kupus je obolio. Suša je bila, zalijeva se, radi se, nisam ga ni puno prskao ni ulagao ništa u njega, loša je, loša je proizvodnja", navodi  Milisav Maletić,  poljoprivredni proizvođač, Kojčinovac kod Bijeljine.

Jedan od najvećih proizvođača kupusa u Semberiji kaže da, iako su poznati po ovoj kulturi, ne mogu se baš pohvaliti rodom iz godine u godinu. To pripisuje i velikim klimatskim promjenama koje utiču na kvalitet i razvoj bolesti kupusa, a samim tim i na konačno cijenu.

"Cijena kupusa iz godine u godinu varira. Ova godina je jako teška zato što smo imali obilne kiše u julu mjesecu i to je prouzrokovalo i bolest rasada i kasnije kad je kupus rasađen, imali smo problema sa lisnom masom i korijenovim sistemom. Trebala je dupla zaštita i korijena i biljke, tako da tu ima problema i dosta se sada manifestuje, kupus je dosta bolestan i lošijeg kvaliteta u odnosu na godine kada je suša i kada se on navodnjava", rekao je Mladen Mitrović, poljoprivredni proizvođač, Donje Crnjelovo kod Bijeljine.

Mitrović kaže da je korijen srce kupusa i kada prestane da radi kako treba, nemate ni glavicu koja je odgovarajućeg kvaliteta, svježine i veličine. Ovu bolest nazivaju "rak kupusa".

Kažu da zahvata korijen kupusa i u tom slučaju lijeka nema. To je jedna od najtežih oblika bolesti kupusa i javlja se na kiselim zemljištima, takozvanoj žutoj zemlji, rekao je Mitrović, jedan od najvećih proizvođača kupusa na području Semberije.

Agro-Eko Magazin / izvor: Nezavisne/atv


Nasumični sadržaj