Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Dresirane pčele otkrivaju bolesti

pcelarstvo ilustracija 8927rr1Maturant Trinaeste beogradske gimnazije Nemanja Filipović uspio je da istrenira pčele tako da mogu otkriti mirise vrlo male koncentracije, što se može iskoristiti u medicini, otkivanju bolesti žitarica i u druge svrhe. 

Nemanja je taj projekt radio kao polaznik Istraživačke stanice Petnica zajedno s kolegicom Anđelom Todić i, kako je rekao Tanjugu, pčele su izuzetno osjetljive na jako slabe mirise i mogu se koristiti kao detektori, osjetljiviji od nekih pasa ili elektronskih uređaja. 

Osim toga, ovi insekti se mnogo lakše i brže dresiraju od pasa, čiji su treninzi skuplji, kaže ovaj mladi istraživač. 

Nemanja je dresirao pčele tako što im je davao šećernu nagradu u prisustvu određenog mirisa, tako da nauče povezati svoju ishranu s mirisom. 

- Pčele su izuzetno pogodne za ovakvo treniranje zbog toga što imaju ugrađeni refleks u svojoj fiziologiju i koriste ga u prirodi - kaže Nemanja koji je razvio i kompjuterski algoritam za detekciju reakcije pčela. 

On je istaknuo da je u američkim zračnim lukama već počelo korištenje pčela za otkrivanje supstanci koje se ne smiju unositi u avion, a pomoću ovih izvanrednih insekata može se raditi i na detekciji raka pluća. 

Nemanja kaže da je prvobitna zamisao projekta bila da pokušaju otkriti bolesti žitarica uzrokovane gljivicama. 

- Trenutne metode za utvrđivanje postojanja tih bolesti su jako skupe jer je potrebno da se gljive zasiju na određenoj podlozi, čeka se rast. Ako se koriste pčele rezultat bi imali u roku od nekoliko sekundi i znali bi je li žitarica zagađena i predstavlja li štetu po okolinu - kaže ovaj mladi naučnik koji namjerava upisati elektrotehniku. 

Za potrebe projekta, pčele su nabavili od lokalnog, valjevskog pčelara. Bilo je oko 150 jedinki ali su, nažalost, sve morale biti žrtvovane u interesu nauke, jer propisi predviđaju da se nijedna životinja tretirana u laboratoriju ne smije vratiti u svoju prirodnu sredinu. 

(agencije)