Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Otkrivena tajna magičnih boja kameleona

kameleon o97rKameleoni su dugo fascinirali svojom sposobnošću da mijenjaju boju kože kako bi privukli ženku, zastrašili suparnika ili prevarili grabljivicu.

Naučnici, međutim, sada tvrde da su otkrili mehanizam pomoću kojeg se obavlja ovaj čudnovati proces transformacije, navodeći da su bili zatečeni rezultatima istraživanja.

Naime, oni su ustanovili da se promjena boje ne odvija na nivou pigmenata, već nanokristala koji se nalaze u koži kameleona.

"Bili smo zaista iznenađeni. Bili smo uvjereni da kameleon mijenja boju uz pomoć pigmenata. Ali, pravi mehanizam je sasvim drugačiji i zahtjeva fizički proces", rekao je za AFP Mišel Milinković, biolog sa Univerziteta u Ženevi.

Promjena boje kože je isključiva osobina mužjaka. Kameleoni mijenjaju boju kako bi bili uočljiviji, privlačniji ženkama, ali i da bi zastrašili suparnika ili radi kamuflaže, u slučaju opasnosti od predatora.

Panterski kameleon, koji je korišćen u ovoj studiji, može da za nekoliko sekundi promijeni boju kože od zelene do žute ili naradžaste, a da plave dijelove tijela pretvori u bijele.

Kod većine životinja ovakva transformacija je rezultat koncentracije ili disperzije pigmenta melanina unutar ćelija pod nazivom melanofore. Time se zapravo mijenja intenzitet, ali ne i sama boja.

Dugo se ovim procesom objašnjavala i kameleonova sposobnost alternacije boja. Sada se zna da je ova teorija bila pogrešna.

Analiza kože kameleona pokazala je da na promjenu boje utiču fotonični kristali koji se nalaze u sloju ćelija pod nazivom iridofore, koje su smještene tačno ispod pigmentskih ćelija.

Iridofore su svojstvene i drugim reptilima i vodozemcima, poput žaba. One im daju zelenu i plavu boju koja se rijetko može naći kod drugih kičmenjaka.

Kod kameleona, međutim, ovi nanokristali mogu da se pomijeraju kako bi promijenili način na koji se svjetlost odbija, navode naučnici u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

"Kada je kameleon miran, kristali su organizovani u gustu mrežu i reflektuju talasnu dužinu plavog spektra. Ali kada se uzbudi, mreža nanokristala se opušta i tada oni reflektuju i druge boje poput žute i crvene - ističu oni.

Radi proučavanja ovog fenomena, istraživači su koristili uzorke kameleonove kože prije i nakom uzbuđenja, u kombinaciji sa optičkom mikroskopijom i videografijom visoke rezolucije.

Naučnici su, takođe, otkrili da kameleoni imaju još jedan, dublji sloj iridofora koji sadrže "veće i raštrkanije" kristale koji reflektuju talasnu dužinu crvene svjetlosti, te zapravo obezbjeđuju odličnu zaštitu protiv toplote.

Organizacija iridofora u dva sloja predstavlja evolutivnu novinu. Ona omogućava kameleonu da napusti efikasnu kamuflažu i preobrazi se u spektakularnu životinju, a da istovremeno uživa u termičkoj zaštiti.

Ostali reptili posjeduju samo jedan tip iridofora koje ne mogu koristiti za promjenu boje, napominju naučnici čiji je sledeći cilj da "provale" mehanizam pomoću kojeg kameleon pomjera nanokristale.

(agencije)