Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Izum koji će puno pomoći njegovateljima oboljelih od Alzheimerove bolesti

kenneth alsKenneth Shinozuka je 15-ogodišnjak koji sanja da će se Alzheimerova bolest jednog dana moći izliječiti. Prema podacima udruženja “Alzheimer”, od oko procijenjenih pet miliona Amerikanaca koji imaju ovu bolest, oko 60% njih često znaju odlutati te se tako dovesti u opasnost.

Shinozuka je izumio senzor pritiska koji kada se nosi na dnu stopala ili čarape otkriva porast pritiska i bežičnim putem šalje upozorenje njegovatelju na smartphone uređaj. Shinozuka je došao na ideju za ovu napravicu na osnovu ličnog iskustva, a onda ju je i potpuno sam i napravio.

“Moj djed je izgubio sposobnost da sam jede, hoda, piše i čita. Jedva da može i govoriti više. Dakle, to je vrlo teško stanje”, kaže Shinozuka. “To je takođe vrlo teško i za moju tetku, koja najviše brine o njemu, jer je sada ona ta koja sada mora voditi brigu o njemu cijelo vrijeme.”

Shinozukin djed, Deming, dobio je dijagnozu Alzheimerove bolesti, kada Shinozuka imao četiri godine, a sada se gotovo redovno dešava da noću odluta iz svog kreveta. U prvih šest mjeseci otkako je uređaj, pod nazivom “Sigurno lutanje“, stavio na djedovu čarapu, evidentirano je svih 437 slučajeva kada je djed ustao iz kreveta i krenuo da luta i to bez ijedne lažne uzbune odnosno detekcije kretanja.

Njegova majka, Maria Feng, sjeća se olakšanja. “Bili smo toliko ponosni, osjetili smo moć ovog izuma. Moć tehnologije. Bio je to veliki trenutak za nas.”

Sada, Shinozuka se nada da bi taj “trenutak” mogao podijeliti sa još više porodica koje muče isti problemi.

(Izvor: Pozitivno.ba)