Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Čovjek koji je zarobljen u deža viju

dejavuDeža vi, osećaj da ste nešto već doživjeli, umije da bude neprijatan i predstavlja veliku zagonetku, kako za laike tako i za naučnike.

Jednom 23-godišnjem Britancu taj osjećaj čini život skoro nemogućim.

U pitanju je "jedan od najčudnijih slučajeva deža vija ikada zabilježenih u istoriji medicine".

Mladić od 2007. godine ima hronični osjećaj deža vija. Na početku su napadi trajali nekoliko minuta dnevno, a od 2010. godine su se pogoršali i od tada nije u stanju da gleda TV, sluša radio ili da čita zbog, kako opisuje, "konstantnog osjećaja da se sa tim sadržajem već susreto", prenosi B92.

Pacijent navodi da se sve vrijeme osjeća kao da je u svojevrsnom "danu mrmota" i da se vrijeme ponavlja, ali za razliku od drugih pacijenata sa sličnim simptomima, on je potpuno svjestan da je taj osjećaj lažan i nema nikakvih problema sa pamćenjem.

Njegov slučaj objavljen je u Žurnalu izvještaja o medicinskim slučajevima, u kome se navodi da kod njega nisu otkriveni nikakvi neurološki problemi, koji se povezuju sa osjećajem deža vija.

"Umesto uobičajenog uznemirujućeg osjećaja da nam je nešto poznato, koje povezujemo sa fenomenom deža vija, ovaj pacijent kaže da ima osjećaj kao da zaista ponovo prolazi kroz jasna iskustva iz svog sjećanja", kaže autorka izvještaja doktorka Kristin Vels.

Ona navodi da je ovo vjerovatno prvi zabilježeni slučaj anksioznosti izazvane deža vijem.

U izveštaju se ističe da je pacijent ranije patio od anksioznosti, da je imao neku vrstu opsesivno kompulsivnog poremećaja (često je prao ruke), kao i da su se napadi anksioznosti pojačali , a novi problemi pojavili kada je krenuo na koledž.

Takođe, pacijent je rekao da je nakon nekoliko godina problema sa deža vijem, probao LSD, nakon čega mu se stanje pogoršalo.

(agencije)