Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Dok SAD promiču širenje GMO, Rusija uvela desetogodišnju zabranu: 'Moramo zaustaviti GMO u njihovom širenju!'

monsanto ilustracija 75ofaBez obzira na marševe, demonstracije, peticije i zakone o zabrani GMO, Sjedinjene Američke Države i dalje zaostaju u obezbjeđenju i provođenju 'demokratskih' sloboda koje su obećali svom narodu. Sa druge strane, Rusija je posve zabranila genetski modifikovane organizme, stavljajući moratorij na uvoz u narednih 10 godina. Nacije odbijaju genetski modifikovane organizme zbog brojnih opasnosti, dok Sjedinjene Američke Države i dalje dopuštaju Monsanto, Dow, Bayer, Syngenta...

Zamjenik predsjednika ruskog Nacionalnog udruženja za genetičku sigurnost, Irina Ermakova, navodi:

"Potrebno je zabraniti GMO, nametnuti moratorije na periode od 10 godina. U periodu zabrane genetski modifikovanih organizama, možemo planirati eksperimente, ispitivanja, ili možda razviti i nove metode istraživanja.

Dokazano je ne samo u Rusiji, nego i u mnogim drugim zemljama u svijetu, da su genetski modifikovani organizmi opasni. Metode dobivanja GMO nisu savršene, dakle, u ovoj fazi, svi GMO su opasni. Potrošnja i upotreba GMO-a dobivenih na takav način može dovesti do tumora, raka i pretilosti među životinjama. Bio-tehnologiju svakako treba razvijati, ali GMO bi trebali biti zaustavljeni. Trebamo ih zaustaviti u njegovom širenju" zaključila je Emrakova.

Izvor: People Voice / priredio: Agro-Eko Magazin