Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Izraelski naučnici dokazali: Marihuana pomaže u borbi protiv PTSP-a

marihuana ptsp i142Kanabis pozitivno utječe u prevenciji simptoma post traumatskog stresnog poremećaja (PTSP), pokazuju najnovija istraživanja.

Naime, u rezultatima istraživanja se navodi da ova biljka uzrokuje promjene u dijelu mozga koji je povezan sa traumatskim sjećanjima.

Naučnici sa Univerziteta Haifa iz Izraela su ispitali efekte spoja WIN 55,212-2, sintetičkog spoja koji proizvodi slične efekte kao tetrahidrokanabiol (THC), glavni sastojak marihuane, prenosi Daily Mail.

Eksperiment je provođen tako što su pacove tretirali elektro-šokovima koji na njih djeluju kao trauma, a nakon toga su nekim ubrizgavane male količine sintetičke marihuane.

Nekoliko dana kasnije, pacovi su bili izloženi podsjetinicima traume koji bi evocirali sjećanje na samu traumu, a samo oni kojima je ubrizgana sintetička marihuana nisu pokazivali simptome PTSP-a.

Također, istraživanja su pokazala da je kod pacova koji su izloženi traumi povećana aktivnost dva moždana receptora povezana sa emoocijama, zvanih CB1 i GR.

Sintetički kanabis je spriječio aktivnost ovih receptora u hippocampuru i prednjem cortexu, koji su dijelovi mozga zaduženi za formiranje i čuvanje traumatskih sjećanja.

Naredni korak je provođenje istog eksperimenta na ljudima, a izvještaj je objavljen u žurnalu Neuropsychopharmacology.

Agro-Eko Magazin