Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Pogledajte novi izum koji objekte i ljude čini nevidljivima (VIDEO)

nevidljivost sl8573Student Joseph Choi sa Univerziteta Rochester u SAD-u izumio je napravu koja predmete, odnosno bilo kakve objekte, uključujući i ljude, čini nevidljivima.

Naučnici već dugo vremena pokušavaju nevidljivost, svojevrsni naučno-fantastični poduhvat, pretvoriti u stvarnost, a neki pokušaji došli su prilično blizu.

No, najnoviji izum je razvijen uz pomoć jeftinih i dostupnih materijala.

Temelji se na upotrebi četiri standardne leće koje objekt čine skrivenim i kada se promatrač pomiče i nekoliko stepeni dalje od optimalne promatračke pozicije.

“Dosad je razvijeno mnogo visokotehnoloških naprava i načina koji čine objekte nevidljivima, a koji se temelje na istoj ideji – kako preusmjeriti svjetlost da prođe oko ili preko objekta i tako stvoriti dojam da objekt nije tu. Ali dosada su korišteni skupi i rijetki materijali”, rekao je John Howell, profesor fizike na Sveučilištu Rochester u saopćenju na oficijelnoj stranici Univerziteta.

U studiji koja je objavljena u časopisu Optics Express, detaljno je objašnjen postupak izrade 'uređaja za nevidljivost', piše Tuzlanski.ba.

Agro-Eko Magazin