Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Je li moguća legalizacija marihuane u medicinske svrhe u BiH?

marihuana za medicinsku upotrebu il13qaLegalizacija marihuane bi bila važna pomoć oboljelim od multipliskleroze. Ovaj bolest je izuzetno teška, a lijekovi za nju su izuzetno skupi.

„Nadzor nad opijatima je izuzetno kompleksno područje i zahtjeva savršeno uređenu državu. BiH to nikako nije i legalizacija marihuane u medicinske svrhe dovela bi sigurno do nevjrovatnih zloupotreba“, izjavio je za Sabahudin Žujo, šef marketinga kompanije Farmavita.

„BiH ima deset kantona, dva entiteta, brojne razine vlasti i bio bi skoro nemoguć posao obezbijediti broje propise i podpropise koji bi spriječile zloupotrebe, kojih bi u ovakvoj situaciji sigurno bilo o ogromnim razmjerama“, rekao je Žujo za novinsku agenciju Atrakcija.

Ako u Hrvatskoj bude legalizovana marihuana u medicinske svrhe, to bi moglo izazvati zloupotrebe i narko-epidemiju u BiH. Većina BH Hrvata ima državljanstvo Hrvatske što bi se moglo koristiti u zlouopotrebama i manipulacijama, tvrdi se u analizi Trend&Innovation media servisa novinske agencije Atrakcija.

„Legalizacija marihuane bi bila važna pomoć oboljelim od multipliskleroze. Ovaj bolest je izuzetno teška, a lijekovi za nju su izuzetno skupi. Jedan od lijekova, Interferon košta oko 1400 KM, sada je razvijen i novi lijek čija će cijena biti, procijenjuje se, između pet i deset hiljada maraka. Država kod nas može plaćati tek za mali broj oboljelih, a njih u Bih ima oko pet hiljada“, smatra Žujo.

Dio članica EU dopustio je obiljeljim osobama od specifičnih bolesti da samostalno uzgajaju stabljike konoplje za vlastite potrebe, a čak 17 država EU dopustilo je prodaju lijekova na bazi kanabionida.

U Hrvatskoj su različti suprostavljeni politički blokovi složni da bi trebalo legalizovati kanabionide jer pomoažu teško oboljelim od hroničnih bolesti kao što su multipliekleroza, rak i slične teške bolesti.

(agencije)