Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Virus, koji nikad dosad nije zabilježen u Evropi, otkriven u Njemačkoj

virus H5N8 njemacka il113aNa farmi u sjeveroistočnoj saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern pronađeni su 4. novembra purani zaraženi serotipom H5N8

Njemačka je otkrila visokopatogeni soj ptičje gripe koji je ozbiljno pogodio Aziju, no do sada nije bio zabilježen u Europi, objavila je u četvrtak Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), javlja Hina.

Na farmi u sjeveroistočnoj saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern pronađeni su 4. novembra purani zaraženi serotipom H5N8.

"To je prvi put da je OIE otkrio visokopatogeni soj H5N8 u Evropi", rekla je glasnogovornica te organizacije sa sjedištem u Parizu.

Oko 5000 ptica bilo je zaraženo tim virusom i uginulo je njih 1.880, prema službenim podacima.

Njemačke vlasti objavile su da su uginule ptice sigurno uklonjene i da je farma dezinficirana.

H5N8 nije nikada bio pronađen na čovjeku, no zbog njega su masovno klane zaražene životinje u pogođenim zemljama. Tako je Južna Koreja morala zaklati milione komada peradi kako bi suzbila širenje bolesti, a Kina i Japan su ranije ove godine izvijestili o prisustvu virusa H5N8.

Njemačku od 2009. nije pogodio visokopatogeni oblik ptičje gripe. Te godine u Njemačkoj je bio prijavljen virus H5N1, soj koji se može prenijeti s ptice na čovjeka, a koji je do jula 2014. izazvao smrt gotovo 400 ljudi u svijetu.

(agencije)