Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Nakon zasada GMO kukuruza, uginulo 37 miliona pčela (video)

pcele mmnsnt il09Milioni pčela pronađeni su mrtve nakon što je prije par sedmica zasađen GMO kukuruz na području Ontaria u Kanadi, prenosi Organic Health. Kako navodi lokalni pčelar, Dave Schuit, on je izgubio oko 37 miliona pčela odnosno oko 600 košnica.

"Otkako su počeli saditi kukuruz, izgubili smo milione pčela", kaže Schuit. Mnogi pčelari pak krive neonikotinoid, ili 'neonics' za masovno uginuće pčela, a mnoge su zemlje EU zabranile upotrebu ovih pesticida dok američko ministarstvo za poljoprivredu nije uspjelo zabraniti upotrebu neonikotinoida koje proizvodi kompanija Bayer CropScience Inc.

Za dva najprodavanija Bayerova pesticida, imidakloprid i klotianidin – poznato je da prodiru u polen i nektar te da mogu nanijeti veliku štetu pčelama. Marketing koji je pratio prodaju pesticida na tržištu 'poklopio' se sa pojavom masovnog uginuća pčela u evropskim zemljama i zemljama Evropske unije.

Nathan Carey, još jedan lokalni farmer, potvrdio je kako je primjetio da nedostaje pčela na njegovom imanju i naveo kako vjeruje da postoji jaka veza između nestanka pčeka i upotrebe insekticida.

Ranije su mnogi naučnici pokušavali pronaći tačan uzrok masovnog izumiranja pčela, fenomen je nazvan 'poremećaj kolapsirajuće kolonije' – CCD. U Sjedinjenim Američkim državama u posljednih sedam godina uočen je kontinuirano desetkovanje pčela.

Američki su naučnici otkrili 121 različita pesticide u uzorcima pčela, voska i peludi, te ustanovili povezanost upotrebe pesticide sa masovnim izumiranjem pčela.

Izumiranje velikog broja pčela glavna je prijetnja usjevima. Procjenjuje se da je trećina svega što pojedemo – ovisno o oprašivanju pčela što znači da one doprinose više od 30 milijardi globalnoj ekonomiji. Studija objavljena u časopisu ' Proceedings of the National Academy of Sciences' pokazala je kako neonikotinoidni pesticidi ubijaju pčele narušavajući im imunološki sistem, i onesposobljavajući ih da se bore protiv virusa i bakterija.

Nakon izvještavanja o velikim gubicima pčela nakon izloženosti imidaklopridu, ovaj pesticid je zabranjen za upotrebu na kukuruzu i suncokretu, iako je Bayer izrazio veliko protivljenje. I Francuska je odbacila zahtjev Bayera za dozvolu upotrebe klotianidina, a neke druge zemlje poput Italije zabranile neonikotinoid. Nakon rekordnih gubitaka u Velikoj Britaniji, EU je zabranila više pesticida, uključujući i neonikotinoidne pesticide.

O masovnom nestajanju pčela možete pogledati u sljedećem videu:

Izvor: Organic Health / priredio: Agro-Eko Magazin