Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

U sklopu festivala, dvije hiljada ovaca prošetale ulicama Madrida

ovce madrid 01Dvije hiljade ovaca čobani su proveli ulicama Madrida u sklopu festivala Trashumanci koji se ove godine održava 21. put, javlja Anadolu Agency.

Špansko Ministarstvo poljoprivrede organizovalo je pomenuti festival s ciljem poticanja ljudi da se bave stočarstvom. Na festivalu koji je trajao oko četiri sata, čobani su svoja stada proveli ulicama Madrida, pri čemu su neke saobraćajnice bile zatvorene. Došavši na Poerta del Sol u centru grada, čobani su, po tradicionalnom običaju iz 1418. godine, općinskim dužnosnicima simbolično platili prolaz starim španskim novčanicama.

Pažnju prolaznika nisu privlačile samo ovce, nego i čobani koji su se, obučeni u tradicionalne nošnje, zabavljali plešući lokalne plesove.

"Uzgajanje stoke ima veliku vrijednost za kulturu i okolinu. To je dio naše tradicije i kulture. Trebamo nastaviti s održavanjem ovog Festivala", istakao je generalni sekretar poljoprivrede i prehrane Carlos Cabanas.

Festival Trashumanci održava se od 1994. godine i svake godine pruža prelijep prizor šarenila narodnih nošnji, kao i nesvakidašnjeg velikog broja ovaca na ulicama Madrida.

Agro-Eko Magazin / agencije