Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

'Na rubu pameti': Salvia divinorum, uglavnom legalna a halucinogena biljka

salvia divinorum  halc 01Salvia divinorum (također poznata kao Prorokova kadulja, Ska María Pastora, Kadulja Vizionara ili jednostavno Salvia) biljka je iz porodice kadulje, porijeklom iz Meksika a sadrži prirodnu psihoaktivnu supstancu Salvinorin A.

Ova u svijetu je uglavnom legalna a jaka halucinogena biljka konzumira se putem čaja, pušenja ili žvakanja. Salvinorin A hemijski spada u diterpene, disocijativni je halucinogen. Kod pušenja aktivan je već od 0,2 mg pa naviše. Oralno se može kozumirat žvakanjem lišća i zadržavanjem pljuvačke pod jezikom, gdje je potrebna veća količina. Kod pušenja efekat nastupa brzo, već nakon 1 minute, traje 5-10 minuta i onda rapidno opada. Kod oralne konzumacije počinje nakon 15-30 minuta i djeluje pola do 1 sat, a onda polako opada.

Kako se navodi, vizije su u najmanju ruku nevjerojatne te uključuju stapanje svijesti s drugim objektima, boravak na više mjesta odjednom, odlazak na više i niže platoe svijesti i navodno trajno poboljšavanje raspoloženja.

Iako se vrsta Salvia divinorum vijekovima primjenjivala u tradicionalnoj medicini Mazatec Indijanaca, njena upotreba bila je koncentrisana na usko područje u planinama Oaxacae, sve do Gordon Wasson – Albert Hoffmanove ekspedicije 1962.godine, čiji su članovi prvi donijeli sadnice Salvia divinorum na Zapad. Jedan uzorak je dostavljen na Harvard, ali psihoaktivna supsatna biljke otkrivena je tek 1990.godine. Od tada zanimanje za nju samo raste, dok je vrtoglavi porast korisnika interneta doveo do toga da su se otvorile mnoge online kompanije koje prodaju sadnice ove biljke, suhe listove, ekstrakte i druge pripravke.

Salviu divinorum lako je moguće uzgojiti, ne zahtijeva dodatnu opremu, niti ima karakteristično lišće niti miris.

Usporedba sa LSD?

Posljednih godina mediji su privukli pažnju javnosti putem naslova kojima su upoređivali Slavia divinorum sa LSD-om. Međutim, dok LSD i psihoaktivni sastojak Slavia divinorum imaju komparativnu jačinu djelovanja, jer oba mogu proizvesti karakteristične učinke u niskim dozama, oni su zapravo bitno drugačiji. Te dvije tvari nisu ni hemijski ni slične ni povezane. Dok salvinorin A nalazimo u biljci kao njen prirodni produkt, LSD je polusintetska droga iz porodice triptamina, dietilamid lizerginske kiseline. Primjenjuju se na različite načine, vežu se za različite receptore u različitim dijelovima mozga, proizvode različlite efekte koji se javljaju u različitom vremenskom trajanju.

U većini zemalja Salvia divinorum je legalna biljka. Neke su zemlje sredinom 2008.godine uvele neki oblik kontrole kao što su Australija, Belgija, Danska, Estonija, Finska, Italija, Japan,Španija i Švedska. U Španiji je pod kontrolom prodaja sadnica, dok kućni uzgoj (u nekomercijalne svrhe) nije zabranjen. U Hrvatskoj je zabranjena 2008.godine, prema Zakonu o suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Agro-Eko Magazin