Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Hrvatska: Pojeo samoniklu biljku i umro

mrazovac otrovna biljkaU požeškoj bolnici umro je muškarac koji je konzumirao biljku koju je ubrao misleći da je riječ o drugoj, jestivoj.

"Od Opšte županijske bolnice Požega zaprimljena je obavijest da je 60-godišnjak preminuo usljed trovanja biljkom mrazovac. Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje", izvijestila je požeško-slavonska policija.

To je prva ovogodišnja smrt od konzumacije samoniklog bilja, u ovom slučaju otrovnog mrazovca koji je muškarac zamijenio za ljekovito i samoniklo jestivo bilje srimuš, ili medvjeđi luk, koji je zdrav, ljekovit i jestiv. Dvije biljke su slične po listovima.

Mrazovac, piše pozeska-kronika.hr, nije jestiv, nego je vrlo otrovan pri konzumaciji veće količine listova, a trovanje može završiti kobno kao u slučaju nesretnog 60-godišnjeg muškarca.

U Hrvatskoj, pišu, raste sedam vrsta mrazovaca, među kojima su jesenski mrazovac, mađarski, Kohov mrazovac, Visianijev mrazovac i drugi. Mrazovcu odgovaraju vlažni travnjaci, od nizinskih do planinskih područja.

Stabljika je kratka, listovi veliki, a cvijet sličan šafranovom. Cvjeta krajem ljeta.

Konzumacija mrazovca dovodi do trovanja koje je slično trovanju arsenom. Javljaju se grčevi, proljev, povraćanje i respiratorni zastoj koji nerijetko završi kobno.

Agro-Eko Magazin / Nezavisne