Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

RS: Povećan broj ujeda stršljenova

U domovima zdravlja u RS u posljednjih mjesec dana povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog ujeda insekata, pogotovo stršljenova.

strsljen il1ONaime, pojačana pojava ovih opakih insekata izaziva strah i paniku kod ljudi, pogotovo onih koji su skloni alergijskim reakcijama.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da je od početka godine do sada primljeno, pregledano i zbrinuto 127 pacijenata pod dijagnozom ujeda insekta stršljena, ose ili pčele.

"Pregledom mjesečne distribucije javljanja, utvrdili smo da je najveći broj pacijenata zatražio našu pomoć u junu, njih 48, u julu 37, te iako je početak avgusta, imamo već 23 pacijenta, što se može objasniti većim brojem insekata u ljetnom periodu", kazali su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Iz Doma zdravlja Bijeljina ističu da nemaju evidentiran tačan broj pacijenata sa ujedom stršljena, ali da je u posljednje vrijeme broj veći nego inače.

"Povećan je broj pacijenta koji se u toku dana javljaju zbog ujeda stršljena", kazala je Dubravka Savić, načelnica Službe hitne pomoći Doma zdravlja Bijeljina, i dodala da svi pacijenti koje stršljen ugrize treba da se jave u Hitnu pomoć, bez obzira na to da li su alergični ili ne.

"Ukoliko pacijenti znaju da su alergični, treba odmah da se jave ljekaru i da obavezno uzmu tabletu, jer do pojave nekih alergijskih reakcije može da prođe i nekoliko sati", ističe Savićeva. Iz Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo kazali su da se od početka godine javilo 713 pacijenata zbog uboda stršljena i ose.

U preduzeću "Eko-bel" Banjaluka kazali su da je u posljednje vrijeme povećan broj zahtjeva građana za zaštitu od stršljenova.

"A to je upravo zato što je sada sezona njihove najveće aktivnosti, tako da dnevno imamo više od 20 prijava, a jedan od uzroka je svakako i strah ljudi, jer je prije dva mjeseca jedna osoba nastradala od ujedan stršljena", kazali su iz ove firme.

Agro-Eko Magazin / izvor: Nezavisne