Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Slovenija: Inicijativa da se pčele proglase ugroženom vrstom

bee il452iSlovenački pčelarski savez predložiće vladi da pčele u Sloveniji proglase ugroženom vrstom i da se usvoje zakoni koji će štititi njen održivi opstanak, piše danas mariborski list "Večer".

Pčele su neophodne za oprašivanje i bioraznolikost, a u Sloveniji je prirodno pčelarstvo rasprostranjeno i razvijeno. Slovenački poljoprivrednici ne moraju kao u nekim drugim zemljama, poput Nemačke i SAD, da organizuju prevoz košnica kako bi im oprašile useve i zato bi pčele, po mišljenju slovenačkih pčelara, trebalo proglasiti ugroženom vrstom i striktnije štititi pčele od negativnih ekoloških uticaja kao što je preterano tretiranje useva pesticidima i herbicidima.

Pčele ugrožavaju i brojne bolesti i nametnici, poput varoe, vrste grinja koja napada medonosnu pčelu, pa slovenski pčelari upozoravaju na slučaj koji ne bi smeo više da se dogodi, a reč je o aferi od pre dve godine kad se otkrilo da je jedan veterinar iz Vrhnike pčelarima prodavao ilegalni preparat za borbu protiv varoe koji je sadržao i tri otrovne supstance zabranjene u Evropskoj uniji.

Taj slučaj je slovenačkim pčelarima i proizvodjačima pčelinjih proizvoda naneo veliku štetu, upozorava "Večer", napominjući da se protiv takvih pojava treba energičnije boriti.

Slovenački pčelari su uz podršku vlade pre dve godine predložili proglašenje svetskog dana pčela, a prema procenama slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova, UN bi tu odluku trebalo da donese krajem ove godine, piše "Večer".

List dodaje da pčele i njihova zaštita imaju veliki ekonomski potencijal, ne samo u poljoprivredi nego i u drugim granama, na primer u turizmu.

Agro-Eko Magazin / Beta.rs