Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

SAD: Pčele i bumbari prvi put na listi ugroženih vrsta

pcelarstvo qwa1ilNakon godina opadanja broja pčela širom zapadnog svijeta, prošle godine su po prvi put na američku federalnu listu ugroženih životinjskih vrsta dodani insekti iz porodice pčela. Tih sedam vrsta su endemi Havaja, no sada po prvi put bumbari imaju nesretnu čast da budu proglašeni ugroženom vrstom u kontinentalnom dijelu SAD, za IflScience piše Josh Davis.

Ovo nije samo prvi put da su insketi iz sorte oprašivača dodati na listu ugroženih vrsta u 48 američkih država, već i prvi put da je riječ o vrsti bumbara. Prije samo dva desetljeća, bumbar Bombus affinis je bio čest prizor na mnogim livadama širom američkih država, od Connecticuta do Južne Dakote. No polja su stalno gubila ovu vrstu bumbara iz simfonije insekata, te se sada nalaze na rubu nestanka.

"Bombus affinis se nalazi među grupom insekata oprašivača, zajedno s leptirom Monarhom, koji doživaljavaju ozbiljan pad u populaciji širom zemlje", izjavio je u saopštenju Tom Melius, regionalni direktor američkog udruženja Fish and Wildlife.

"Zbog čega je to važno? Oprašivači predstavljaju male, ali snažne dijelove prirodnog mehanizma koji održava nas i naš svijet. Bez njih, naše šume, parkovi, livade, šikare i ostatak bogatog života kojeg oni održavaju ne mogu opstati, a naši usjevi zahtijevaju naporno i skupo ručno oprašivanje."

Stavljanje ovih insekata na popis ugroženih vrsta je zabrinjavajući, ali i važan korak. Taj korak znači da se sada možemo više fokusirati na njihovu zaštitu, uključujući i dodjelu sredstava i napora kako bi se obuzdao dramatičan pad u njihovoj populaciji u prethodna dva desetljeća. Vjeruje se kako su razni faktori utjecali na pad broja populacije, uključujući, ali ne ograničavajući se na gubitak staništa, prekomjerno korištenje pesticida, kao i klimatske promjene.

Pčelama je potrebno da biljke cvjetaju u periodu od ranog proljeća do kraja ljeta, no sa sve manjim brojem livada i promjenama temperatura što utječe na dostupnost cvijeća tokom sezone, pčele ne mogu pronaći dovoljno polena i nektara za preživljavanje.

Trenutna preporuka je da se pokuša ponovno obnavljanje staništa pčela kako bi ta vrsta mogla opstati. Građani se pozivaju da sade cvijeće specifično za sredine u kojima žive, čak i kada je riječ samo o malom komadiću zemlje i to pomaže.

Građani također mogu smanjiti količinu pesticida koje koriste i pokušati ostaviti travu i biljke nepokošenima nakon ljeta kako bi se insektima obezbijedilo mjesto na kojem će prezimiti.

Agro-Eko Magazin / izvor: Front Slobode