Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Zlatan Ganić šarandžija iz Tuzle peca širom bivše SFRJ: Najveći ulov riba od 28,2 kg, razočaran ribljim fondom u BiH

zlatan-ganic - sr 1Strastveni hobi Zlatana Ganića iz Tuzle već duži niz godina je sportski ribolov i to isključivo lov na šarana na gotovo svim jezerima bivše Jugoslavije.

U razgovoru za Tuzlanski.ba Zlatan nam je odgovorio na nekoliko interesantnih pitanja u vezi za njegovom hobijem ali je i podijelio sa nama jednu veoma zanimljivu anegdotu.

“Kako klinac sam počeo pecati na moru. Zavolio sam boravak u prirodi i kampovanja nije bilo teško to spojiti sa sportskim ribolovom. Ja lovim isključivo šarane jer ta vrsta ribolova zahtjeva duži boravak u prirodi što meni odgovara” – kazao je Zlatan Ganić na početku razgovora za naš portal.

Gdje je sve pecaš i koji je bio najveći šaran kojeg si ulovio i gdje ?

“Do sada sam pecao na gotovo svim jezerima bivše Jugoslavije. Najvećeg šarana ulovio sam na jezeru Zajarki u blizini Zagreba bio je težak 28,2 kg. Najduža “borba” s jednom ribom je trajala blizu sat i pol, nažalost tu ribu nisam uspio izvaditi napolje. Želim napomenuti da sam ja isključivo sportski ribolovac i svaka riba nakon mjerenja, vaganja i slikanja ide  neozlijeđena nazan u vodu” – priča nam Ganić.

Na pitanje koliko je potrebno izdvojiti finansijskih sredstava da bi se kupila sva potrebna oprema za hobi poput njegovog, Zlatan nam je kazao:

“Za ovaj sport potrebno je baš puno ulaganja, oprema je mnogo skupa. Ne bih želio da zbog teške ekonomske situacije u BiH spominjem o kojim se iznosima radi.“

Obzirom da Bosna i Hercegovina ima ogroman turistički potencijal, prekrasna jezera i rijeke zanimalo nas je kako naš sagovornik gleda na činjenicu da sportski ribolov nije toliko zastupljen i popularan u našoj zemlji.

“Kao i čitava situacija u BiH, ništa nije drugačije ni na većini rijeka i jezera. Ribočuvarske službe su korumpirane riba nije zaštićena. Na svim većim vodama imamo lovokradice koje bacaju mreže i uništavaju riblji fond” – kaže Ganić i dodaje:

“Obzirom da ovaj sport iziskuje novac i vrijeme, niko ne želi da taj novac kao ni svoje vrijeme baci uzalud. Svaki istinski sportski ribolovac je mnogo osviješten o važnosti zaštite prirode, rijeka i jezera te životinjskog i ribljeg fonda. Pa kada vide takav jedan primitivan odnos većine ribočuvara i generalno ljudi prema svemu navedenom, slomi im se srce i u startu ne žele biti dio toga” – pojašnjava nam ovaj sportski ribolovac koji ima i jednu neostvarenu želju.

“Neostvarenih želja uvijek ima. Moja trenutno je da u skorijoj budućnosti posjetim Maroko i naravo zabacim štap tamo” – kaže naš sagovornik.

Za kraj razgovora Zlatan Ganić ispričao nam je jednu od mnogobrojnih anegdota koje su se dogodile dok sa kolegama kampuje pored jezera širom bivše Jugoslavije i lovi primjerke šarana koje pojedini ribolovci mogu samo sanjati.

zlatan-ganic - sr 2“Anegdota koju bih izdvoji za čitatelje portala Tuzlanski.ba dogodila se upravo na jezeru kod Zagreba gdje sam upecao svog najvećeg šarana. Drug koji je pecao sa mnom imao je ribu na štapu oko 2 sata iza ponoći. Ribu smo izvadili i vratili. Od silnog umora drug je spustio štap i nije ga namjeravao zabacivati do jutra. Vratili smo se u šator na spavanje, nakon određenog vremena isti štap je počeo davati signal našoj centrali da je riba ponovo na štapu nakon čega smo se pogledali jer nam ništa nije bilo jasno. Izašli smo iz šatora otišli do štapa sa kojeg se najlon odmotavao ali ne prema vodi već prema jednom gradilištu u blizini. Odmah smo znali da je neka životinja sa kopna uzela mamac, lagano smo namotavali najlon i tako stigli do jenog žbuna gdje je bila crna mačka. Skinuo sam duksericu bacio preko nje, zatim joj pažljivo prišao otkačio udicu i oslobodio je. Na svu sreću nije bila povrijeđena, nakon toga je ponovo dolazila u naš kamp, a mi nikada više nismo ostavljali mamac na udici ako štapovi nisu zabačeni u vodu” – kaže Zlatan.

Zlatanu želimo bistro uz želju da uskoro posjeti Maroko i nova iskustva podijeli sa našim čitateljima, piše portal. Tuzlanski.ba

Agro-Eko Magazin / izvor: Tuzlanski.ba