Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Izumrla još jedna životinjska vrsta: Uginuo jedini preostali primjerak 'Ecnomiohyla rabborum'

zaba Ecnomiohyla rabborumU Zoološkom vrtu u Atlanti uginuo je jedini preostali primjerak rijetke vrste žaba (Ecnomiohyla rabborum), čime je svijet ostao siromašniji za još jednu životinjsku vrstu.

Posljednjih nekoliko decenija izumrlo je više stotina vodozemaca, a ista sudbina, zbog zagađivanja okoline i uništavanja njihovih prirodnih staništa, prijeti i mnogim drugim vrstama

 Žabac Toughie živio je u Panami, odakle je prije nekoliko godina preseljen u botanički vrt koji se nalazi u sklopu Atlanta zoološkog vrta, zajedno sa još nekoliko pripadnika svoje vrste koja je otkrivena tek 2005. godine.

O preseljenju je odlučeno kada su biolozi, koji su otkrili tu vrstu žaba, vrlo brzo otkrili i da se zbog smrtonosne bolesti koja je pogodila njihovo stanište, već tada nalazila na ivici izumiranja.

Stručnjaci su se nadali da će, proučavajuci Toughija i njegove rođake, pronaći način da spriječe izumiranje i da će uzgojem u zatočeništvu da obnove vrstu.

Nažalost, nakon što je 2009. uginula posljednja ženka, a tri godine kasnije i pretposljednji mužjak, svima je postalo jasno da će Toughijevom smrću (koji je četiri godine živio sam) svijet postati siromašniji za jednu životinjsku vrstu.

Agro-Eko Magazin / agencije