Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Od pesticida godišnje oboli tri miliona ljudi

pesticidi ilustracijaHemijska industrija godišnje zaradi 35 milijardi dolara od pesticida, svake godine od trovanja tim hemikalijama oboli tri miliona ljudi, a čak 200 000 umre, od kojih 99 odsto u Trećem svijetu.

Herbicid protiv korova "parakvat" je zabranjen u Evropi, jer predstavlja preveliki rizik po ljude, a ova hemikalija se čak povezuje i sa razvojem Parkinsonove bolesti. Ni Burkina Faso već pet godina ne uvozi "parakvat", ali se ovaj pesticid ilegalno distribuiše. Nije riječ o malim količinama - u ovoj zapadnoafričkoj zemlji čak 80 odsto stanovništva živi od poljoprivrede i tržište pesticida je prilično razvijeno.

Silvian Ilbudo je istraživač na Institutu za farmakologiju u Uagaduguu, glavnom gradu Burkine Faso. Radio je na studiji o parakvatu i zna načine na koje hemikalija stiže u zemlju: "Pesticid se ne uvozi, ali postoji crno tržište. Seljaci još kupuju i koriste `parakvat`. Oni tvrde da hemikalija stiže iz Obale Slonovače, Gane i Nigerije".

Studija potvrđuje da su se brojni seljaci otrovali "parakvatom". Ispitano je ukupno 650 poljoprivrednika u tri različita regiona – skoro polovina njih imala je narušeno zdravlje zbog upotrebe pesticida. Dva ispitanika su kasnije umrla od posledica `parakvata`", tvrdi hemičar Ilbudo.

"Utvrdili smo da `parakvat` izaziva više problema od drugih pesticida. Proizvod je veoma otrovan i zato zahtijevamo zabranu na svjetskom nivou", navodi Ilbudo.

Iza ovog zahtjeva stoji Vlada Burkine Faso. Ona traži da se "parakvat" stavi na svjetsku listu otrovnih proizovda koju sastavljaju predstavnici Roterdamske konvencije. Ova konvencija, koju podržava više od 100 zemalja, do sada je stavila 40 hemikalija na crnu listu - od toga su 29 pesticidi. Ovi proizvodi mogu da se prodaju samo pod strogo kontrolisanim uslovima.

Fransoa Majenberg iz jedne švajcarske organizacije, takođe, se zalaže protiv "parakvata". Početkom aprila učestvovao je u diskusiji o zahtjevu Burkine Faso pri Roterdamskoj konvenciji. Toj raspravi su se žestoko suprotstavljali predstavnici proizvođača pesticida.

Jedan od proizvođača je švajcarska firma "Singenta", koja svoj pesticid prodaje pod imenom "gramokson super". U toj firmi nisu bili raspoloženi za intervju, ali su u pisanoj izjavi naglasili da "parakvat pomaže milionima seljaka širom svijeta i da će kompanija sve uraditi da hemikalija ostane na tržištu".

Karina Weber iz Mreže za akciju protiv pesticida kaže da švajcarskoj firmi nije stalo do seljaka: "Pesticid donosi milionske svote novca. Ko bi se dobrovoljno odrekao tolikih para!? To je malo vjerovatno i zato mora da postoji veliki pritisak javnosti".

Konačna odluka o sudbini "parakvata" biće doneta na ljeto 2013. godine, do kada je Roterdamska konvencija izdala samo preporuku.

izvor: SRNA