Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Fabula - olovka koja hrani prirodu

fabula inspirira naslovna slikaU ponedjeljak, 23. studenog 2015. godine u 08:00 sati na Indegogo, značajnoj platformi za grupno financiranje krenula je kampanja hrvatskog eko-start-upa Fabula, i trajat će sve do zadnji dan 23.12.2015. Kampanja za olovku nastalu od recikliranog otpada listića čaja, ostataka kave i otpadnih latica iz cvjećarnica – prikupljat će 15.000 američkih dolara. Sredstva su namijenjena finalizaciji autentičnog stroja za proizvodnju Fabule. Naime, trenutačni razvoj samog proizvoda nadišao je dosadašnju ručnu izradu uz pomoć kalupa, te ne zadovoljava potražnju i izgledni rast Fabule na tržištu. Kao inovativni eko dizajn, Fabula je dobila nagradu A'Design Award u kategoriji održivih proizvoda, projekata i zelenog dizajna za 2014. – 2015.

Razvoj olovke Fabula do razine proizvoda trajao je dvije godine, a njezina je kreatorica, Mateja Kuhar iz start-up inkubatora Tehnološkog parka Varaždin (Hrvatska). Fabula je ujedno i bila dobitnica Zabinog natječaja Moj Zaba Start u kategoriji Moja Zelena zona, za zeleno i eko poduzetništvo.

Revolucionarnost Fabule leži u tome što pokazuje kako se svakodnevni predmeti mogu izraditi od recikliranog organskog otpada. Pritom se koriste iskorišteni listići čaja, ostaci kave i otpadne latice iz cvjećarnica. Pretpostavimo da jedan kafić u prosjeku proizvede 30 kg otpada mjesečno: taj se otpad može reciklirati i ponovno iskoristiti za proizvodnju 3000 olovaka. Materijali se dodatno obrađuju kako bi se dobila čvrsta olovka delikatne zrnate površine i nešto većeg volumena, uslijed čega savršeno leži u ruci.

fabula sadi nove inspirativne biljke1Pored toga, uslijed samog pisanja, Fabula se može našiljiti i time nahraniti biljke, umjesto da se ostaci bacaju u koš za smeće. Kada olovka Fabula postane prekratka za uporabu, njezin vršak može se staviti u vodu kako bi se posadila mlada biljka goji, kamilica ili šumske jagode. Ta nova biljka raste iz sjemena smještenog u samom vršku olovke. Tako da umjesto da se olovku samo baca u smeće, bubrenjem vrha sa sjemenkama preko jednog dana i sadnjom u zemlju, prostor u kojem se boravi, može se ukrasiti novom biljkom. Olovke Fabula ujedno je, stoga, didaktičko sredstvo kojim se kolegama ili djeci ukazuje na brigu za okoliš, te ih se i potiče na kreativno promišljanje.

„Razlog iz kojeg sam željela osmisliti olovku je taj što je riječ o priboru kojim izražavamo svoje zamisli, o simbolu pismenosti i likovnog izražavanja, odnosno kreativnosti. Prilikom recikliranja udahnjujete novi život i stvarate nešto što prije nije postojalo. Taj novi život ima viši cilj, a zašto taj cilj ne bi bio ponovno stvaranje? Ova olovka predstavlja sve to, a naročito kada se reciklira. Dok god je koristimo, Fabula nas uči o tome na koji način odgovorno stvarati kroz obnovu okoliša.“ – naglasila je kreatorica Fabule, Mateja Kuhar.

Nakon kampanje za grupno financiranje na platformi Indiegogo, tim Fabula, koji uključuje i savjetnika za proizvodnju, radit će na finalizaciji proizvodnog stroja, čiji će se dijelovi kupiti prikupljenim sredstvima. Projekt Fabula trenutno se nalazi u predinkubaciji u Tehnološkom parku Varaždin (u blizini Zagreba, Hrvatska), gdje se upravo sastavlja proizvodni stroj i razvija projekt. Po dovršetku stroja, započet će proizvodnja prvih olovaka Fabula, a podupiratelji projekta za nagradu će dobiti svoj primjerak.

Tim Fabula upravljat će proizvodnjom u spomenutom pogonu, kako bi se održala kvaliteta ekološke proizvodnje i potaknulo otvaranje novih radnih mjesta u lokalnoj zajednici.

Link na kampanju Fabule na Indiegogo: http://igg.me/at/fabula/x/10942779

Agro-Eko Magazin