Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

23-godišnji Mostarac Dino Zelenika jedan od vodećih autoriteta za orhideje

orhideje zelenikaMostarac Dino Zelenika prije 14 godina, kada je napuštao BiH, kupio je jedan cvijet koji će promijeniti njegov život, piše britanski Western Daily Press.

Naime, on je tada ponio orhideju sa sobom, a danas je 23-godišnji Zelenika vodeći međunarodni autoritet za orhideje. Nedavno je Zelenika bio jedan od sudaca, ali i govornika i izlagača na svjetskoj konferenciji orhideja nakon pet godina usavršavanja.

Kada je došao u Englesku, Zelenika je na prozorskoj dasci počeo uzgajati orhideje, ali na početku nije bilo baš uspješno. Usavršio je uzgajanje biljaka i prije nego su sve daske od prozora bile prekrivene orhidejama.

Sa 12 godina već je tražio od majke da ga upiše u Društvo orhideja Bristol West. Članovi društva ostali su zapanjeni, navodi Zelenika - kada su shvatili da je 12-godišnji dječak njihov novi član.

Njegov mentor bio je Ian Parsons koji orhideje uzgaja već 40 godina, a Dini je poklonio staklenik za uzgoj koji i danas koristi.

"To je zagrijava i vlaži zemljište i pruža savršeno okruženje za uzgoj biljaka", kaže Zelenika.

Sa 17 godina pobijedio je na takmičenju, a godinu kasnije počeo je proučavati divlje orhideje na području BiH koje izazivaju pažnju u Velikoj Britaniji.

"Neko vrijeme moji prijatelji mislili su da je moja strast čudna, ali sada svi misle da je to super i kako postaju stariji mislim da više cijene lijepe vrtove i biljke", kaže Zelenika.

Tokom proteklih godina putovao je po svijetu, a 2011. godine bio je u Singapuru na svjetskoj konferenciji orhideja. Nakon povratka iz Johanesburga odlazi u Laos gdje će raditi na edukaciji uzgoja i očuvanja orhideja.

"Ono što ljudi vide pakovano u supermarketima je samo vrh ledenog brijega. Moja omiljena orhideja je Cattleya iz Južne Amerike", navodi Zelenika za britanski list, a prenosi NAP.

Zelenika je naveo da postoji 25.000 vrsta orhideja, ali da je samo oko 2.000 njih lijepo. Neke su vrlo male, dok neke kao što je Grammatophyllum u istočnoj Aziji mogu težiti nekoliko tona i narasti više od dva metra.

Agro-Eko Magazin / agencije