Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Hercegovina: Čuvanjem stoke u sezoni ispaše do plate od preko 500 eura

ispasa stoke ilustracija 9241Pastiri koji na području općine Livno čuvaju stada ovaca i krava ovdašnjih stočara u sezoni ispaše i čuvanja stoke zarađuju i više od 1.000 KM mjesečno, što odgovara plati prosvjetnog radnika sa fakultetskom diplomom.

Milka Čavić (45) iz Travnika, koja čuva stado od 190 krava u livanjskom selu Komorani, kaže da od mještana koji su vlasnici krava mjesečno dobija 90 KM po grlu, što za sezonu ispaše koja traje osam mjeseci iznosi ukupno 17.100 KM, ili prosječno 1.425 KM mjesečno za godinu dana, piše Srna.

Čavićeva je za Radio Livno rekla da je više nego zadovoljna poslom kojim se bavi, jer osim novčane naknade ima smještaj i hranu koje ne plaća i sa mužem koji joj pomaže u čuvanju stoke dobro zarađuje u vrijeme ekonomske krize i besparice.

Ona je naglasila da joj posao pastira nije težak zato što nije školovana, jer ima samo četiri razreda osnovne škole i nije stručno osposobljena za neki drugi posao, pa ovaj voli i radi sa zadovoljstvom, jer na taj način sebi i mužu osigurava egzistenciju.

Općina Livno nema domicilnih pastira, pa ovaj posao obavljaju uglavnom mladići i žene iz srednje Bosne. Slična situacija je i u općini Tomislavgrad, kao i u susjednoj Hrvatskoj, gdje pastiri za čuvanje stoke u sezoni ispaše mjesečno zarađuju i više od 1.000 KM, ali ih nije lako naći jer ih nema u evidenciji nezaposlenih ni u jednoj općini u BiH.

Agro-Eko Magazin / agencije