Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Manufaktura kod Travnika: Posljednja valjaonica vunene ćebadi

proizvodnja vunene cebadi Posljednja valjaonica vunene ćebadi kojom se najčešće pokrivaju vlašički čobani u svojim katunima još uvijek radi u Mehuriću kod Travnika. Salkan Brkić valjaonicu je naslijedio od oca, a donijela mu je restoran, ribnjak, vodenicu i besplatnu električnu struju.

"Moja valjaonica ćebadi još uvijek radi i jedina je, ne samo u srednjoj Bosni. Ovdje na pranje i sabijanje ćebad dovoze iz svih općina srednje Bosne, ali i susjednog Teslića, Kotor Varoši i drugih mjesta", kaže Salkan u razgovoru za AA.

"Cijena valjanja jednog ćebeta je 10 KM, a isto toliko košta i pranje. Kada se ćebe izvalja uz pomoć grebena nema mu 'smrti'. Samo se može zapalit', ali i tada teško gori. Također, ako ovčari žele oprati ćebe, jedino se ovdje može kvalitetno oprati i to bez bilo kakvih deterdženata. Snaga vode opere ga besprijekorno", govori Salkan dok pokazuje kako od snage rijeke Bile proizvodi struju za svoje potrebe.

"Velika mi je želja izraditi stupu za sukno kakvu je moj otac imao. Bit će to jedinstvena naprava u cijeloj BiH", dodaje Salkan.

Nekada se sukno mjerilo aršinima, jedinicom mjere koja je danas u potpunosti zamijenjena metrom.

"Tako je. Jedan aršin iznosi 72 cm. To je bila mjera. Koliko aršina puta 5 KM /današnjih/ tolika je cijena izrade sukna. Dakle, i stupa kao i valjaonica sabijaju vunena vlakna na određenu dužinu. Danas se jedno vuneno ćebe u prosjeku prodaje od 100 -150 KM, a samo odavde iz Mehurića hiljade njih otišlo je na sve strane svijeta. Ljudi vole ručni rad od vune koji se jednostavno ne može poderat. Neke za tu ćebad vežu i uspomene iz djetinjstva", završava svoju priču Salkan.

(agencije)