Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Sanski lovac pripitomio vuka

sanski lovac i njegov vukLovac Murat Beširević iz sela Modra, kod Sanskog Mosta, već pet godina ima neobičnog ljubimca - sivog vuka iz grmečkih šuma.

Beširević kaže da je ovu zvjerku našao kada su njegove kolege lovci ustrijelili odraslu vučicu. Skupa s njom bio je i mladunac star svega nekoliko sedmica. Beširević ga je prisvojio i zadržao kao kućnog ljubimca.

Ponosni vlasnik tvrdi da je njegov vuk nenadmašan čuvar kuće.

Kaže da s njim nema nikakvih problema, ističući njegovu miroljubivost.

"Nećete vjerovati, ali nevjerovatno je poslušan. Nema šanse da napadne neku domaću životinju ili, ne daj bože, čovjeka. Umiljat je i dopušta djeci da se igraju s njim", priča Beširević.

Dodaje da su psi u selu vremenom navikli na njega, ali da je u početku bilo velikih problema.

"Najveći naprijatelj bio mu je moj lovački pas, ali su vremenom postali pravi prijatelji. Ostale pse ne napada, ali se i te kako zna braniti. Uostalom, dovoljno je samo da pokaže očnjake pa da napadači podviju rep", kaže kroz smijeh Beširević.

Ističe da svog ljubimca nekoliko puta dnevno šeta kroz selo, a s obzirom na to da je vuk privezan dugačkim lancem u dvorištu, nema šanse da neko nepozvan priđe porodičnom domu Beširevića.

Zanimljivo je da je vlasnik svog ljubimca uredno evidentirao u ovdašnjoj veterinarskoj stanici te da vuk redovno prolazi sve zdravstvene kontrole, uključujući i cijepljenja.

Iskusniji lovci kažu da je i dosad bilo slučajeva da se vuk pripitomi i potpuno zatomi svoju divlju ćud i prirodu i navikne se na ljude.

(izvor: Nezavisne Novine)