Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Шпатлевка стен под обои. Быстрая шпатлевка стен своими руками. Стоимость шпатлевки стен. Штукатурка стен цена. Быстрая штукатурка стен своими руками. Отделка стен штукатуркой. Декоративная отделка стен. Качественная отделка стен декоративным камнем. Отделка стен своими руками. Мини токарный станок своими руками. Как сделать токарный станок своими руками. Настольный токарный станок своими руками. Облицовка дома кирпичом. Качественная облицовка дома кирпичом фото. Наружная облицовка дома. Как начать бизнес с нуля. Быстро начать бизнес без вложений. Начать бизнес с нуля идеи. Канализация в частный дом. Хочу сделать канализация своими руками. Водоснабжение и канализация дома. Строительство фундаментов цены. Быстрая строительство фундамента своими руками. Технология строительства фундамента.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Brojni posjetioci privučeni ljepotama Nacionalnog parka Sutjeska

nacionalni park sutjeskaNacionalni park Sutjeska najstariji je nacionalni park u BiH. Ovaj Nacionalni park obuhvata prostrano planinsko područje na tromeđi Bosne, Hercegovine i Crne Gore, oivičeno rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, te planinskim masivima Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore.

Površina parka iznosi 17.250 ha, od čega je više od 66 posto pokriveno šumama, a ostatak čine livade, pašnjaci i goleti iznad gornje granice šuma, a prašuma Perućica je jedna od posljednjih prašuma u Evropi.

Pored toga, Nacionalni park Sutjeska upravlja lovištem Zelengora, koje zahvata površinu od oko 53.240 ha.

Nacionalni park Sutjeska iz godine u godinu postaje sve ljepša priča zahvaljujući prije svega novim sadržajima posebno u infrastrukturi koji su uvedeni kroz projekte EU i u partnerstvu sa Opštinom Foča i Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, izjavio je direktor NP Sutjeska Zoran Čančar, prenijele su agencije.

Prema njegovim riječima osim uređenja info punktova, pješačkih i biciklističkih staza i uvođenja informatičke opreme koji su bili obuhvaćeni tim projektima, u toku je i proces restauracije postojećih katuna na prostoru Nacionalnog parka kako bi se očuvao tradicionalni način pripreme i spravljanja organske hrane, zadržalo stanovništvo i gosti, a sve u cilju kompletnije turističke ponude.

Čančar ističe da se iz mjeseca u mjesec povećava broj gostiju i posjetilaca NP Sutjeska, iz svih zemalja ex Jugoslavije, a među posjetiocima su i gosti iz Italije, Švicarske, Švedske, Slovačke, Češke, Španije...

Prošle godine je Nacionalni park Sutjeska zvanično posjetilo između 10 i 12 hiljada posjetilaca, međutim, kako ističe direktor Čančar, stvarni broj posjetilaca je daleko veći jer kroz "samo srce“ Nacionalnog parka prolazi magistralni put i mnogi koji prolaze tim putem se zaustavljaju i provedu određeno vrijeme unutar Nacionalnog parka.

U sklopu Nacionalnog parka postoje i hotelski kapaciteti sa oko 200 ležaja, uređen kamp, sportsko-rekreacioni centar, sportski tereni za više vrsta sportova, kao i otvoreni bazen – rekreaciono jezero površine 16.000 m2, a interes posjetilaca privlače i istorijski spomenici na prostoru NP Sutjeska.

NP zapošljava 75 radnika, a unutar Nacionalnog parka stalno boravi 20-30 osoba koje čine malobrojno lokalno stanovništvo, uglavnom u rubnim dijelovima parka.

Govoreći o aktuelnoj priči u vezi sa NP Sutjeska o dodjeli ili nedodjeli koncesija za izgradnju malih hidroelektrana na području Nacionalnog parka Sutjeska, a nakon što je Vlada Republike Srpske u februaru 2012. donijela Odluku kojom se daje suglasnost za izgradnju, direktor Čančar ističe da je provedena javna rasprava o tome i da se na tome stalo.

"U zakonu stoji da će se hidrocentrale graditi ukoliko je to interes države, ako nije onda neće. Uglavnom, bile su javne rasprave i svako je mogao reći svoje mišljenje, a odluka će biti donesena na višim instancama", kazao je Čančar.

>>Fotogalerija<<

Agro-Eko Magazin


Nasumični sadržaj