Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Pomoć kod ujeda insekata

pcela ilustracija 0a1fs54Krpelji

Kada odete u šetnju po travi, možete postati žrtva ujeda krpelja. Oni vam se zavuku u kožu tako da im samo deo tela koji se puni krvlju viri iz nje. Traže tople regije tela kao što je pazuh ili prepone. Dok vam sisaju krv mogu vam izazvati alergijsku reakciju ili vas zaraziti bolestima koje prenose. Obično njihovi ugrizi prođu bez komplikacija ali u retkim slučajevima vas mogu zaraziti ozbiljnim bolestima kao što su Lajmska i tačkasta groznica. Mesto ugriza može biti crveno. Krpelj se može videti golim okom, telo i glava se nalaze van dok je glava pod kožom. Uklanjanje krpelja iz kože bi trebala da obavi stručna osoba koja će vam i prepisati terapiju koja sadrži antibiotike. Da bi se zaštitili od krpelja, pre šetnje treba naneti na kožu i odeću rastvor na bazi peperminta.

O Lajmskoj groznici: inficirani krpelji ne mogu preneti bolest pre 36 sati od ujeda. Prvi znak infekcije je okrugli osip koji liči na oko. Rani simptomi su uključuju i groznicu, glavobolju i iscrpljenost. Ukoliko se bolest odmah ne tretira, može se proširiti i na ostale delove tela kao što su mišići, zglobovi, srce i nervni sistem. U većini slučajeva Lajmska groznica se uspešno leči antibioticima.

Vaške

Vaške se kriju u kosi, iza ušiju i na vratu. Vaške se prenose sa zaražene osobe ukoliko upotrebljavate njihove kape, češalj, odeću ili bliskim kontaktom. One izazivaju svrab a češanje dovodi do infekcija. Da bi ste istrebili vaške, gnjide i njihova jaja, koristite losione, kreme i šampone protiv vaški. Očistite krevete i otkuvajte posteljine. Promenite i češljeve. Obavezan je i pregled ostalih članova porodice.

Buve

Buve nisu isključivo stanovnici vaših ljubimaca. One su veoma temperamentni insekti koji se hrane krvlju domaćina. Pojedine osobe su veoma osetljive na ugrize buva a češanje može dovesti do upala i infekcija. Da bi ste ih se otarasili morate isprskati insekticid protiv buva po celom domu uključujuči i krevete. Takođe morate tretirati i svoje ljubimce.

Pčele i ose

Prilikom uboda, pčela umire jer ostavlja svoju žaoku u telu ubodenog. Za razliku od njih ose ne ostavljaju svoje žaoke i mogu ubosti više puta što je veoma opasno za osobe koje su alergične na njihove ubode. Ukoliko niste alergični, pažljivo uklonite žaoku iz tela, stavite led na mesto uboda i nanesite antihistamin. Možete upotrebiti i neki analgetik protiv bola. Ukoliko doživljavate jaku anafilaktičku reakciju upotrebite adrenalin i pozovite hitnu pomoć. Lezite i pažljivo uklonite žaoku.

Šugarac

Kada gnjida šugarca prodre u kožu može izazvati ozbiljne probleme. Gnjide se šire putem kontakta sa obolelim ili njegovom odećom. Posle nekoliko nedelja pojavljuje se intezivan svrab, najviše noću, koji uzrokuje upalu kože. Osip se pojavljuje na prstima, koži između njih, laktovima, debelom mesu i genitalijama. Odeća obolelog se mora oprati vrelom vodom a oboleli tretirati odgovarajućim lekovima i kremama.

Komarci

Ubod komarca može izazvati upalu i infekciju ukoliko se češete. Oni mogu biti prenosioci i nekih veoma opasnih bolesti kao što su Virus Zapadnog Nila i Denga groznica. Mesto uboda možete tretirati ledom, pastom za zube sa pepermintom, bosiljkom ili medom što će ublažiti osećaj svraba.

(Izvor: stazamazdravlja.com)


 

Nasumični sadržaj