Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Rizik od raka prisutan i satima nakon prestanka izlaganja suncu

potamnjena koza od sunca il29e48Sunčevi zraci nastavljaju da oštećuju kožu čovjeka i povećavaju rizik od raka satima nakon prestanka izlaganja Suncu, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Naučnici sa američkog Univerziteta Jejl, u državi Konektikat, otkrili su da je pigment melanin, koji treba da ima zaštitnu funkciju, u stvari taj koji uzrokuje oštećenja.

Tim navodi da će ovo istraživanje rezultovati proizvodnjom boljih zaštita od sunčevih zraka, koja mogu da spriječe dodatna oštećenja.

Kada UV radijacija “napadne” ćelije kože, to dovodi do mutacije u DNK, navodi BBC.

Melanin, pigment koji je zaslužan za ten ili prirodnu boju kože, predstavlja odbranu tijela u apsorbovanju radijacije.

Ono što naučnici nisu do sada znali jeste šta se dešava sa energijom koju je melanin apsorbovao.

Tim sa Jejla utvrdio je da takav melanin naknadno izaziva niz hemijskih reakcija. Koktel superoksida i peroksinitrita kulminira “u raspadu visoko energetskog molekula”, koji oslobađa energiju, kaže glavni istraživač Daglas Braš.

On je dodao da se to može porediti sa svicima i načinom na koji oni koriste energiju da proizvode svjetlo i da svijetle. U ovom slučaju ta energija se prebacuje u DNK.

Laboratorijskim testovima utvrđeno je da se oštećenja kože dešavaju četiri sata nakon izlaganja UV zracima.

“Polovina ove vrste oštećenja DNK ne dešava se na plaži, već u automobilu, na putu kući”, rekao je Braš.

Tim se nada da će moći da razvije zaštitno sredstvo koje će kombinovati uobičajenu zaštitu sa apsorbovanjem energije iz melanina.

(agencije)


Nasumični sadržaj