Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Egzotično, ukusno, zdravo: Kiwano za dobar rad srca i krvnih sudova

kiwano ilu8854Kiwano, bodljikava dinja ili igličasti krastavac povrtna je vrsta porijeklom iz centralne i južne Afrike.

Ovaj osebujan plod ima tečan i osvježavajući okus koji podsjeća na kombinaciju aroma dinje, banane, limuna i marakuje. U zrelom stanju, kada kora dobije zlatno-narandžastu boju, a meso postane tamno-zeleno, aroma dolazi do izražaja u najvećoj mjeri.

Kiwano je prvenstveno dobar izvor vitamina C, kalija i željeza. Ostali minerali prisutni u manjim količinama su magnezij, fosfor, cink, bakar, kalcij i natrij. Sjemenke sadrže niz masnih kiselina, uključujući linolnu i oleinsku masnu kiselinu. Linolna kiselina je jedna od omega-6 masnih kiselina koje su bitne za ljudsko zdravlje. Oleinska kiselina je također prisutna u maslinovom ulju, a smatra se korisnom u borbi protiv visokog krvnog pritiska.

Dva antioksidansa prisutna u kiwanu su a-tokoferol i y-tokoferol. Oba su organski oblici vitamina E, koji ima brojna pozitivna djelovanja na zdavlje kože, srca, mišića, živaca i crvenih krvnih zrnaca. Vitamin E također pomaže neutralizirati štetne slobodne radikale, koji mogu uzrokovati kronične bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i raka. Također postoje i neki dokazi koji sugeriraju da vitamin E može pomoći u smanjenju rizika od oboljevanja Alzheimerovom i Parkinsonovom bolesti.

Konzumira se u svježem stanju, a obzirom na njegov interesantan izgled, često se koristi u dekorativne svrhe. Odličan je u kombinaciji sa drugim voćem, sa kojim se može i blendirati. Često je zastupljen u koktelima, odličan je dodatak kolačima, pudinzima, sladoledu…
Desert sa kiwanom

Potrebno (za 4 osobe): 3 velika kiwi ploda, 1 banana, 1 kiwano, 1 šalica jogurta ili pudinga, tučeno vrhnje (šlag), trešnje za ukras. Kiwi plodove i banane nasjeckajte na kockice i s mesnatim dijelom iz ploda kiwana (žele masom) pomiješajte i servirajte u čase za desert. Prvo ulijte jogurt ili puding, a zatim prekrijte šlagom, te ukrasite trešnjama. Prijatno!

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj