Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Komorač i njegove sjemenke u službi očuvanja zdravlja

komorac il54Komorač je veoma ukusan način da svom tijelu obezbijedimo dragocjene nutrijente. Ova aromatična i pomalo slatkasta biljka je karakteristaična za područje Mediterana i tamo se najčešće koristi. Jestiva je cijela, od svijetlozelenog korijena, preko stabljike, sitnih listića pa sve do sjemenki, a vijekovima se koristi i u medicinske svrhe.

Dodavanje komorača u vaša jela ne samo da će im dati posebnu aromu već će obezbijediti i dragocjene nutrijente od životne važnosti.

Snaga antioksidanata

Komorač sadrži vitamine A i C, dva veoma snažna antioksidanta koji organizam štite od uticaja slobodnih radikala. Prema medicinskom institutu na univerzitetu Stanford, antioksidanti su povezani sa smanjenjem rizika od nastanka kancerogenih oboljenja. Jedna šolja komorača sadrži 10,4mg vitamina C što je 17 posto od preporučene dnevne doze, a takođe sadrži 838 jedinica vitamina A što je takođe 17 posto preporučene dnevne doze.

Ljekovita vlakna

Vlakna su oblik ugljikohidrata koja se pronalaze u hrani biljnog porijekla, a to je obično dio biljke koji ljudski organizam ne može da probavi. Istraživanja su pokazala da vlakna smanjuju rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja i loše probave. Jedna šolja svježeg komorača sadrži 2,7g vlakana što je više od 10 posto od količine koja se preporučuje za dnevni unos.

Olakšanje za probavu

Komorač je biljka bogata eteričnim uljima koja opuštaju stomak i stimulišu rad digestivnog sistema što vodi do prevencije stvaranja gasova. Komorač se vijekovima koristi kao sredstvo protiv nadustosti, kao i stimulator apetita i probave.

Održavanje tjelesnih funkcija

Kalijum kojeg u komoraču ima u popriličnim količinama je od velike važnosti za mnoge funkcije organizma. Kalijum pomaže u aktiviranju važnih enzima u ugljenim hidratima i proteinima. On je veoma važan i kad je u pitanju održavanje balansa tjelesnih tečnosti što je veoma značajno za ispravnu kontrakciju mišića i rad bubrega. Šolja svježeg komorača sadrži 360mg kalijuma.

Prevencija za kancerogena oboljenja i upale

Istraživanja su pokazala da komorač sadrži supstance povezane sa smanjenjem upalnih procesa u tijelu i rizika od kancerogenih oboljenja. Komponenta anetol koja je zadužena za prepoznatljivu aromu i ukus komorača dokazano blokira upale i kancerogene. Iako upale u pojedinim slučajevima štite organizam od oštećenja i bolesti, posebno kad su u pitanju povrede, dugotrajne, hronične upale mogu biti štetne pa čak i smrtonosne za naš organizam.

Sjemenke komorača

Sjemenke komorača su veoma aromatične i koriste se kao začin, a postale su zaštitni znak zemalja Mediterana i južne Evrope. Vijekovima unazad, sjemenke komorača se koriste kao medicinsko sredstvo, a poznato je da čaj napravljen od ovih sjemenki stimuliše lučenje žlijezda, posebno onih mliječnih i zato se preporučuje dojiljama za povećanje produkcije mlijeka. Sjemenke komorača takođe veoma dobro djeluju kod liječenja glavobolje, imaju umirujuće dejstvo, a djelotvorne su kod problema sa bronhijima kao i kod kašlja.

Semenke komorača su se u davna vremena koristile kao osvježivač daha, a preporučuju se i kod neredovnih menstruacija. Sjemenke komorača se koriste kao začin, a njihova aroma se savršeno slaže sa ribom, sirnim namazima i jelima od povrća. U Indiji, sjemenke komorača su sastavni dio kari praha, a koriste se i kao dodatak pecivima, keksićima i hljebovima.

Korijen i lišće komorača se može koristiti kao svako drugo povrće, grilovano na roštilju, blanširano ili sirovo kao dodatak salatama.

Sjemenke komorača bi trebalo izbjegavati u velikim količinama jer velika koncentracija neuro-toksičnih komponenti iz ovih sjemenki može izazvati halucinacije i napade. Veće količine sjemenki komorača se ne preporučuju trudnicama.

(Izvor: Poljoprivreda Niša; prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj