Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Badem – orašasti prirodni lijek koji liječi bubrege i obezbjeđuje energiju unutar ćelija

badem jezgro 01ABadem je drvenasta biljka iz porodice ruža jestive jezgre ploda.

Bogati su mastima, ali je reč o zdravoj kombinaciji mnogobrojnih nezasićenih masnih kiselina.

Badem je izuzetno bogat bakrom, manganom, magnezijumom, fosforom, cinkom, gvožđem i kalcijumom. Izvrstan je izvor vitamina E i B kompleksa - riboflavina, niacina i tiamina. Bademi su vodeći izvor vitamina E u hrani, jer sadrže alfa-tokoferol, moćni antioksidans koji ima sposobnost snižavanja holesterola od 8 do 12 posto.

Velike količine mangana i bakra u bademu održavaju čvrstinu i zdravlje kostiju, normalan krvni pritisak, a podstiču i optimalan rad štitne žlijezde.

Odličan je izvor kalcijuma koji je bitan za održavanje i čuvanje zdravlja kostiju, a takođe je bogat i riboflavinom, odnosno vitaminom B2, koji je zadužen za obezbjeđivanje energije unutar ćelija.

Bademovo ulje je bogato vitaminom E, koji blagotvorno djeluje na kožu. On pruža zaštitu od ultraljubičastih zraka a bademovo ulje se posebno preporučuje za njegu suhe kože. Takođe, korisno je za njegu i oporavak oštećene kose. Ublazava bolove kod upale mišića i zglobova pa se često upotrebljava za masažu.

Badem se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa bubrezima, zbog visoke sadržine oksalata u njemu, a koji preko određene količine dovodi tjelesne tekućine do kristalizacije. Oprez pri uzimanju badema leži i u faktoru da badem spada u osam najčešćih alergenih grupa hrane.

 

(AGRO-EKO Magazin)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj