Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как выбрать внешний диск. Внешний жесткий диск как выбрать самый подходящий. Какой внешний диск выбрать. Какой принтер выбрать. Какой выбрать лазерный принтер сегодня. Какой цветной принтер выбрать. Готовые программы на java. Изучаем java с нуля быстро. Как начать программировать на java. Бесплатные игры для планшетов android. Качественный samsung android планшет. Планшет android цена. Отдых в турции отели. Самый лучший отдых в турции. Отдых в турции отели цены. Wow дк гайд. Лучший wow фрост дк гайд. Wow дк танк гайд. Рабочие программы на языке python. Изучаем python с нуля. Язык python для начинающих. Бесплатые плагины для Joomla. Скачать joomla плагины бесплатно. Где скачать самые последние плагины на joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Životinjske vrste koje bi mogle potpuno nestati u narednih 10 godina

saola an41Čak 10 životinjskih vrsta bi ove godine mogle u potpunosti da nestanu, upozorila je danas Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).

Prvi na spisku je saola. To šumsko goveče, tamno smeđeg krzna sa bijelom prugom duž leđa i blago zakrivljenim rogovima unazad, živi samo na Anamitskom planinskom lancu, na granici između Vijetnama i Laosa, gdje mu uslijed demografskog rasta i odsustva bilo kakvih mjera zaštite prijeti totalno izumiranje, piše na sajtu Medim.

Sličnu sudbinu mogla bi da doživi i pacifička pliskavica, čiji se broj smanjio na svega stotinjak. Opstanak te "morske svinje", koja živi u Pacifičkom zalivu, najviše ugrožava industrijski ribolov.

Južnokineski tigar je od 1996. u kritičnoj opasnosti od potpunog istrebljanja. Vjeruje se da je već nestao u prirodi. Naime, nijedna jedinka nije viđena još od sedamdesetih. Kina danas pokušava da ponovo uvede ovu vrstu u njeno prirodno stanište.

Kat Ba langur, kog zbog žutog krzna na glavi zovu još i zlatoglavi langur, živi u jugoistočnoj Aziji, na prostoru između južne Kine i sejvernog Vijetnama. Ovih majnuna danas ima svega šezdesetak na ostrvu Kat Ba i manje od hiljadu u Kini.

Između 40 i 60 javanskih nosoroga živi u nacionalnom parku na ostrvu Java. Ova životinja uživa danas posebnu zaštitu indonežanskih vlasti ali samo u okviru ovog utičišta.

Sevjerni bijeli nosorog je vjerovatno najugroženija životinja sa liste IUCN-a. Ova vrsta je i zvanično izumrla u prirodi. U životu je svega pet sjevernih bijelih nosoroga u svijetu, od kojih četiri imaju više od 40 godina (životni vijek ovih životinja je najviše 43 godine).

Amurski leopard opstaje još uvijek u nekoliko izolovanih oblasti na krajnjem istoku Azije, na prostoru između Kine, Sjeverne Koreje i Rusije. Posljednjih godina je registrovano svega pedesetak ovih velikih mačaka.

Za bijelokljunog djetlića se vjeruje da je iščezao. U Sjedinjenim Američkim Državama posljednji put je viđen 1944. godine, a u IUCN-u je zaveden kao istrebljena vrsta 1996. Posljednjih godina, nekoliko biologa je navelo da je vidjelo ovu pticu, ali dosad niko od njih nije uspjeo da svoje tvrđe potkrepi dokazima.

Sjeverni razigrani lemur, mali primat koji živi na sjeveru Madagaskara, jedna je od najugroženijih vrsta životinja na svijetu, a 2012. ih je registrovano svega 19.

Samoanski golub živi na Samoanskim ostrvima, a njegova populacija se procjenjuje na 70 do najviše 380.

IUCN svrstava ugrožene vrste u tri kategorije, u zavisnosti od stepena rizika od istrebljenja: osjetljive, u opasnosti i - u kritičnoj opasnosti.

Slijedeći stadijum odnosi se na nestanak životinje u divljini, a zatim i na njeno potpuno istrebljenje (u zatočeništvu).

Prema pisanju sajta Medim te životinje bi mogle već ove godine da dospiju u to stanje bez povratka.

>>Fotografije ugroženih vrsta<<

(agencije)


Nasumični sadržaj