Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Otoci plastičnog otpada godišnje ubijaju milion i po životinja

plasticni otpad u okeanima ugrozava zivotinje 1454Iako je AGRO-EKO Magazin o temi plastičnog otpada u okeanima već pisao, posljedice ove pojave smatramo izuzetno tragičnim, te ćemo u nastavku prenijeti tekst koji je objavio portal Index.hr:

Milijun i pol životinja godišnje ugiba od plastičnog otpada u oceanima i taj bi se problem mogao pogoršati, rekla je Laurence Maurice, jedna od dužnosnica francuskog Istraživačkog centra za razvoj (IRD) u razgovoru za agenciju France presse.

"Svake godine plastika ubije 1,5 milijuna ptica, riba, kitova i kornjača", rekla je voditeljica istraživanja tijekom "Francuskog tjedna vode", foruma organiziranog ovog tjedna u Quitu u Ekvadoru.

Otoci smeća u oceanima

Nedavna istraživanja IRD, predstavljena tijekom tog znanstvenog skupa, odašilju uzbunu na opasnost nazvanu "sedmi kontinent". Radi se o "otocima" plastičnog otpada u Tihom, Atlantskom i Indijskom oceanu.

"U sjevernom Pacifiku je 30 posto riba progutalo plastiku tijekom života", upozorila je Laurence Maurice. U tom oceanu se nalazi do sada najveći primijećeni "otok" otpada. Godine 1997. prvi puta je primijećen između obala Kalifornije i Havaja. Od tada se utrostručio i danas ima oko 3,5 milijuna kilometara četvornih i sedam puta je veći od Francuske.

"Otok" raste godišnje za 80.000 km četvornih, rekla je znanstvenica IRD-a, stručnjakinja za hidrokemiju.

Godine 2011. Udruga zaštite kitova i delfina je već pokrenula uzbunu i objasnila da plastični otpad predstavlja smrtnu opasnost za te životinje i zbog gutanja i zaplitanja u njih.

Od 2012. prestižni časopis Biology Letters je "smrtonosnom juhom" nazvao slojeve plastičnog otpada, koje se ponekad može naći i na dubini do 1.500 metara. Te "otoke" nose morske struje i oni su ponekad blokirani u virovima oceana, bez mogućnosti biorazgrađivanja.

Iz tijela uginulog kita izvadili 20 kg plastike

Boca se neće razgraditi pod djelovanjem bakterija jer gljivice ne djeluju na plastiku, podsjetila je stručnjakinja IRD-a i pojasnila da je 80 posto plastike koja sačinjava taj otpad od polietilena, jednostavnog i jeftinog polimera poznatog po visokoj otpornosti.

Tijekom konferencije u Quitu Laurence Maurice je objasnila da te morske vrste zamijene plastični otpad s hranom.

U tijelu jedne ulješure pronađeni su dijelovi plastenika za uzgoj rajčica uništenog u oluji koji je završio u moru, ispričala je. Iz tijela tog kita je izvađeno 20 kg plastike.

Morske ptice su također žrtve plastike, poput albatrosa koji na površini mora pronalaze hranu za mlade. Jedan mladi albatros je pronađen mrtav a želudac mu je bio pun plastike za koju su njegovi roditelji mislili da je hrana, objasnila je Maurice.

(AGRO-EKO Magazin / Index)

VEZANI TEKST:

Plastična kesa: Od koristi do opasnog zagađivača

DW: Plastični otpad - svjetski izazov?

(VIDEO) Ideja mladog inovatora: Evo kako očistiti sve okeane za samo pet godina


Nasumični sadržaj