Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

U zadnje tri decenije broj ptica u Evropi se smanjio za 421 milion

evropske ptice ilustracija 874fEvropa je za protekle tri decenije ostala bez 421 milion ptica a dosadašnji odnos prema životnoj sredini nije pomogao da se spriječi nestanak mnogih primjeraka vrsta koje su do skora bile rasprostranjene, navodi se u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Ecology Letters. Kako se ocjenjuje, nestanak velikog broja ptica posljedica je savremenih metoda u poljoprivredi i smanjivanja prirodnog staništa ptica.

"Ovo upozorenje važi za sve životinjske vrste u Evropi. Način na koji postupamo s prirodom pogađa najuobičajene vrste", rekao je Richard Gregory iz britanskog Kraljevskog društva za zaštitu ptica, koji je jedan od autora studije.

Istraživanje koje je početkom novembra objavio Ecology Letters, pokazalo je da je 1980. godine u Evropi živjelo 2,06 milijardi primjeraka 144 vrste ptica, dok je 2009. njihov broj iznosio 1,64 milijardi, što je 421 milion ili 20% manje nego tri decenije ranije.

Od tog smanjenja 90% se odnosi na 36 najrasprostranjenijih vrsta, poput poljske jarebice, poljske ševe, vrapca ili čvorka, navodi se u studiji u okviru koje su analizirnai podaci o 144 vrste ptica iz 25 evropskih zemalja.

Istovremeno, kod nekih rijetkih vrsta povećao se u istom periodu broj primjeraka zbog mjera zaštite, navodi se u studiji.

Naučnici su preporučili da se što prije primjene nove poljoprivredne metode a u gradskim sredinama naprave zelene zone.

"Ovo je neka vrsta poziva na buđenje, da je vrijeme da pokušamo da utvrdimo šta je dovelo do njihovog smanjenja, tako da možemo da to zaustavimo i prepokrenemo trend", rekao je Richard Inger iz Instituta za životnu sredinu i održivost Univerziteta u Eksiteru.

Nestanak uobičajenih vrsta ptica može imati dramatične posljedice zbog njihove uloge u ekosistemu, jer sprječavaju širenje vrsta koje šire zaraze.

(Izvor: EurActiv / prilagodio: AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj