Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Proširenje tropskog pojasa i pojava uragana - posljedica ljudskog djelovanja?

posljedice vremenskih nepogoda uragan 011Nezapamćene poplave u regionu ponovo ističu pitanje klimatskih promjena. Da li smo odista tako sigurni kao što mislimo? Istraživanja pokazuju da se tropski uragani sve češče formiraju izvan uobičajenih regiona.

Šta može da izazove tropski uragan bilo je vidljivo prošle godine kada je izbio tajfun Haivan iznad Filipina. Tada je poginulo više od 6000 ljudi. Prije dvije godine je uragan Sandy u SAD dokazao da i jedna bogata industrijska zemlja može biti zatečena prirodnom katastrofom.

Prema novoj studiji Američkog zavoda za vremenske prilike i okeanografiju (NOAA), brojni regioni, prvenstveno Pacifika i južnog dijela Indijskog okeana, moraju se priremiti za tropske oluje.

Naučnici okupljeni oko meteorologa Jamesa Kossina su izračunali da su se tropske oluje u proteklih 30 godina tokom svakog desetljeća pomijerale po više od 50 kilometara izvan svog uobičajenog pojasa - ka Južnom i Sjevernom polu. Trend je posebno vidljiv u Pacifiku i Indijskom okeanu.

Ova studija je izazvala zanimanje jer do sada nije bilo dugoročne analize tropskih oluja.

Da li je proširenje tropskog pojasa posljedica ljudskog djelovanja?

Rezultati istraživanja poklopili su se sa ranijim zapažanjima prema kojima je zabilježeno pomijeranje područja tropske klime sa ekvatora u pravcu u Zemljinih polova. Ipak, ne mogu se precizirati razlozi za to. Mnogi naučnici to dovode u vezu sa promjenom klime. Globalno zagrijavanje mijenja i način cirkulacije vazduha. Na nastanak tropskih oluja negativno utiču posebne vrste vjetrova koji su rezultat povećane razlike pritiska u različitim slojevima atmosfere. Istraživanja pokazuju da su se te posebne vrste vjetrova pojačale duž ekvatora, što u tom području smanjuje rizik od oluja. Istovremeno, ti vjetrovi su oslabili na rubnim područjima tropskog pojasa, pa je tu opasnost od oluja veća.

Tropske oluje su tipične za područja gdje je temperatura mora između 28 i 30 stepeni celzijusa. Kako se more i u umjerenim zonama ugrijalo do te temperature, to dolazi i do povećanja opasnosti od oluja. Sigurno je da određenu ulogu u svemu igraju i stanjivanje ozonskog omotača, te prisustvo određenih hemikalija (aerosola) u zraku.

Ugrožena gusto naseljena područja

Eksperti NOAA predviđaju da bi tajfuni koji su do sada svoj vrhunac imali otprilike na sjevernom dijelu Filipina, ubuduće vrhunac mogli imati bliže regionima poput Hong Konga, Tajvana, Šangaja, Japana i Južne Koreje. Samo u Hong Kongu, Šangaju, Tokiju i na Tajvanu živi oko 60 miliona ljudi.

Svjetska meteorološka organizacija WMO naglašava da je većina žrtava u olujama poput Sandyja ili Haiyana stradalo u poplavama. U proteklih 200 godina od posljedica poplava u priobalnim područjima poginulo je najmanje 2,6 miliona ljudi. Rast nivoa mora i rast broja stanovnika u priobalnim gradovima samo će zaoštriti situaciju, smatra WMO.

(Izvor: DW)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj