Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как выбрать внешний диск. Внешний жесткий диск как выбрать самый подходящий. Какой внешний диск выбрать. Какой принтер выбрать. Какой выбрать лазерный принтер сегодня. Какой цветной принтер выбрать. Готовые программы на java. Изучаем java с нуля быстро. Как начать программировать на java. Бесплатные игры для планшетов android. Качественный samsung android планшет. Планшет android цена. Отдых в турции отели. Самый лучший отдых в турции. Отдых в турции отели цены. Wow дк гайд. Лучший wow фрост дк гайд. Wow дк танк гайд. Рабочие программы на языке python. Изучаем python с нуля. Язык python для начинающих. Бесплатые плагины для Joomla. Скачать joomla плагины бесплатно. Где скачать самые последние плагины на joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Nuklearnim elektranama u Evropi prošao rok trajanja: Greenpeace traži hitne mjere za zaštitu stanovništva

nuklerarke u evropi sl 2Nuklearne elektrane u Evropi stare su u prosjeku 29 godina. Organizacija Greenpeace svojom studijom upozorava na opasnosti od zastarjele tehnike atomskih centrala. Traže se hitne mjere za zaštitu stanovništva.

Trenutno u Evropskoj uniji i njenom bliskom okruženju (Švicarskoj i Ukrajini) postoji 151 nuklearna elektrana. Od tog broja, čak 66 reaktora je starije od 30 godina, dok je 25 starije više od 35 godina. "Ako znate da je većina reaktora postavljena na period od 30 godina, onda postaje jasno da je mnogima prošao rok trajanja", kaže Tobias Riedl, stručnjak Greenpeace-a za atomsku energiju. U obimnoj studiji koju je ta organizacija poručila navodi se da stari reaktori proizvode više energije nego ranije. Dotrajala tehnika uz takav tempo proizvodnje može da izazove katastrofu, tvrde u Greenpeace-u.

Moguće opasnosti

Stručnjaci upozoravaju na amortizaciju komponenti starih reaktora, ali i na zastarjelu tehniku i koncept prema kojem su građeni. Uz to, u vrijeme kada je većina reaktora nastajala, bezbijednosni propisi bili su znatno blaži nego danas. "Neke od nuklearnih centrala nisu valjano zaštićene od poplava, zemljotresa ili pada aviona", kaže jedna od autora studije Simone Mohr sa Eko-instituta u Darmštatu. "Svi ti faktori ubrzano snižavaju nivo bezbijednosti starih reaktora u Evropi", navodi Mohr.

Ali ni tu nije kraj crnim prognozama. Michael Schneider, izdavač godišnjeg 'Pregleda svjetske nuklearne industrije' navodi još jedan rizik – manjak kompetentnog osoblja. 'Elektrisite de Frans' (EDF), energetski koncern koji kontroliše najviše nuklearnih postrojenja na svijetu, kroz pet godina će morati da zamijeni polovinu stručnjaka u nuklearkama. Stariji kadrovi odlaze u penziju i Schneider se pribojava da u slučaju kriza neće biti dovoljno stručnjaka koji bi odgovarajuće reagovali.

Politika mora da reaguje

Greenpeace navodi da ni vlasnici nuklearnih postrojenja ni političari ne reaguju na opasnosti koje se kriju u ovakvoj proizvodnji struje. Jedan od problema je što koncerni koji rukovode reaktorima tek ograničeno odgovaraju za incidente. Stoga aktivisti zahtjevaju da ubuduće oni, koji od proizvodnje energije zarađuju, preuzmu kompletan finansijski rizik na sebe umjesto da troškove pokriva država od novca poreskih obveznika. Tako će energetski giganti biti motivisani da urade sve kako bi preduprijedili nesreće.

Zadatak za politiku je, navodi Greenpeace, da smjesta zabrani rad reaktorima kojima je prošao rok trajanja i da tu energiju brzo zamijeni energijom iz obnovljivih izvora. To treba uraditi uz 'punu transparentnost i učešće javnosti u procesu odlučivanja'. U zgodnom trenutku je objavljena i jedna druga studija koju su sproveli Tehnički univerzitet iz Beča i jedna fondacija iz Vircburga. Prema njihovim analizama, Evropa već do 2030. godine može da se odrekne svih nuklearnih reaktora, a da istovremeno proizvodi dovoljno struje uz poštovanje klimatskih ciljeva.

(Izvor: DW; prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj