Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Biorazgradivo na srpski način: Eko kese koje koristimo su obična plastika

plasticne vrecice 04sPPKese koje se u Srbiji prodaju i koriste kao biorazgradive nisu napravljene od biorazgradivih materijala već takođe od plastike kao i obične kese.

Igor Jezdimirović iz Udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ objasnio je za N1 da su biorazgradive one kese koje se proizvode od prirodnih materijala, kao što je recimo slučaj u Italiji u kojoj postoji odlična proizvodnja te ambalaže od ulja čička.

Takve kese razgrađuju mikroorganizmi kao i sve ostalo.

Ono što se u Srbiji upotrebljava pod nazivom biorazgradive kese, u suštini to nisu, jer je reč o oksirazgradivim kesama koje se takođe prave od plastike i razlažu na mikro plastiku, koja preko hrane i vode dospeva u naš organizam, kaže Jezdimirović.

Prema njegovim rečima, Evropska unija je takve kese definisala kao nešto nepoželjno i u procesu reciklaže i upotrebe na tržištu i krenula u zabranu tih kesa.

“To su kod nas prikazane kao biorazgradive a nisu. Obična plastika samo ima mogućnost da se brže razradi od obične plastične kese i pređe u mikročestice koje mogu da uđu u naš organizam preko vode i hrane. Mi smo to prihvatili kao nešto što je adekvatno, zbog nedostatka znanja i to je naš ključni problem”, kaže Jezdimirović.

On je apelovao na potrošače da što je više moguće koriste cegere a na donosioce odluka u Beogradu da te kese izbace iz odluke i onemoguće da se i dalje koriste kao nešto što je biorazgradivo a nije.

Agro-Eko Magazin / izvor: N1/BIZLife


 

Nasumični sadržaj