Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Psi u vuči po vodi otopljenog Grenlanda

psi na otopljenom grenlandu olsenMeteorolog Stefen Olsen iz danskog meteorološkog zavoda bio je na rutinskoj misiji na sjeverozapadu Grenlanda, u sklopu koje je trebao skupiti meteorološke instrumente koje su postavili njegovi kolege, kada je naišao na ozbiljan problem, piše CNN.

Naime, nije mogao vidjeti aparaturu jer je umjesto na očekivani bijeli ledeni prekrivač naišao na ogromnu količinu vode, odnosno otopljen ledeni pokrov s Grenlanda.

Snimio je taj prizor, a njegova fotografija, na kojoj se vidi kako psi koji vuku sanjke stoje u do gležnja dubokoj svijetloplavoj vodi, uskoro je postala viralna. Najvjerovatnije će biti uvrštena među druge poznate fotografije koje prikazuju posljedice globalnog zatopljenja, poput onih izgladnjelih polarnih medvjeda, nasukanih morževa ili popucale zemlje ispod osušenih jezera.

Olsen je na Twitteru upozorio da se autohtone zajednice na Grenlandu "oslanjaju na zaleđeno more za prevoz, lov i ribolov". Smatra da će njih prve pogoditi posljedice otapanja ledenog pokrivača, no da razmjeri katastrofe neće biti ograničeni samo na Grenland ili Sjevernu Ameriku.

Olsen je ovu alarmantnu fotografiju snimio 13. juna oko podneva po lokalnom vremenu.

Napisao je na Twitteru da su se psi u tom trenutku nalazili na 1,2 metra debelom morskom ledu koji su preplavile otopljene površinske vode.

Ljetna sezona otapanja leda na Grenlandu obično traje od juna do avgusta, s tim da najviše ledenog pokrova privremeno nestane u julu, kada je najtoplije. No ove godine Grenland je već početkom lipnja izgubio masivan dio svoje ledene površine, oko 40%.

Naučnici već mjesecima upozoravaju da bi ove godine moglo doći do rekordnog nivoa otapanja leda na najvećem otoku na svijetu, a prva promatranja ukazuju na to da su bili u pravu.

Problem je u tome što je učinak kumulativan, odnosno zbraja se ili raste. Što se više leda otopi u rano ljeto, to ga još više nestane u narednim sedmicama. Ova lančana reakcija događa se jer bijeli snijeg i led reflektiraju sunčeve zrake u svemir, smanjujući time količinu apsorbirane topline i održavajući led hladnim. Što je manje leda, to se manje topline reflektira i ledeni pokrivač se sve više topi.

Porast nivoa mora

Sve to može uticati na pojavu jedne od najvećih opasnosti globalnog zatopljenja - značajnog porasta nivoa mora. Ako do toga dođe, miliona ljudi koji žive na obalnim područjima moraće napustiti svoje domove. 

Prema nedavnoj studiji, zbog otapanja leda na Grenlandu, od 1972. godine do danas, globalna nivoa mora povisila se za 13,7 milimetara.

Ledeni pokrivač na ovom ostrvu najveći je izvor vode koja se svake godine pridodaje okeanu.

Agro-Eko Magazin / izvor: Index.hr


 

Nasumični sadržaj