Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Plastična kesa: Od koristi do opasnog zagađivača

plasticni otpad ilustracija 13Dd"Hoćete kesu?" - pitanje je koje svakodnevno čujemo prilikom kupovine. Pojedini trgovci čak i ne pitaju, već po nekom automatizmu pakuju svoju robu u njih.

Plastična kesa je postala deo našeg života i nekako smo je svi prihvatili kao zgodnu stvarčicu koja nam olakšava život. Nema više potrebe da vučemo ružne, velike torbe svaki put kada idemo do lokalne prodavnice po namirnice. Ona je jevtina i lagana, proizvodi se u raznim bojama i lako ju je reciklirati. Jednostavno, više ne možemo zamisliti kupovinu bez nje. Pojedini proizvođači i vlasnici trgovina je koriste kao jevtinu direktnu reklamu putem štampanja oznaka svojih robnih marki na njima. Ako idete u veće kupovine, one su jednostavno nezaobilazne u razdvajanju hrane od kućne hemije, svežeg voća i povrća od toaletnog papira, masne kolenice od baš cakane haljinice koju ćete nositi za vikend. Ma, plastična kesa je divota jedna.

A sada druga strana medalje.

Plastična kesa je jedan od najvećih zagađivača prirode. Masovna proizvodnja i niska cena su uzrokovale da se upotrebni vek jedne kese meri u minutama. Svakog dana viđamo ogromne količine kesa na našim ulicama, zelenim površinama i, na žalost, u rekama. Kao da zaboravljamo da je vreme razgradnje plastične kese celih hiljadu godina. Kesa koju ste danas nemarno bacili može da ubije neku životinju ili dete (PVC kesa je jedan od čestih uzroka smrti dece do 2 godine tako što može dovesti do gušenja).

plasticni otpad ilustracija 13jsSamo u sredozemnom moru se nalazi 250.000.000 komada plastike , koji teže preko 500 tona. Glavni uzrok smrti morskog sveta je upravo plastika. Takođe, PVC kese se prave od sirove nafte. Rezerve nafte na globalnom nivou su na izmaku što povećava njenu cenu a samim tim i cenu svih industrijskih proizvoda. Kada malo razmislimo, kesa koju bacimo na neki način nas i 'udari po džepu'. Postoji još mnogo razloga zašto je PVC kesa u stvari jedno veliko loše civilizacijsko dostignuće.

Šta možemo učiniti da smanjimo negativan uticaj ovog otpada na nas i našu okolinu? Za početak, nemojmo kese bacati u prirodu. Dalje, potrudimo se da nađemo makar još jedan način da kesa bude upotrebljiva. Možemo, na primer kesu da iskoristimo kao zamenu za PVC vreću za kućni otpad. Vlasnici ljubimaca mogu iskorsiti kesu kao rukavicu dok čiste proizvode svojih dragih članova domaćinstava. Kesa može i da zameni papir koji stavljamo u obuću da se ne bi van sezone deformisala. Postoji mnogo načina kako spasiti prirodu od PVC kesa, samo treba podstaknuti maštu i malo uposliti ruke. Bilo kakva akcija je bolja od nikakve, a i životinje koje ćemo tako spasiti će nam biti na neki svoj način zahvalne.

(Aleksandar Simić)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj