Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Preporuke: Kako obezbijediti pčelama dovoljno hrane preko zime

medna pogaca 01aZa bezbijedno zimovanje potrebno je obezbijediti dovoljno hrane. Bez ikakve sumnje da je za ishranu pčela, bilo u kom periodu godine to bilo, najbolja hrana ona koju koriste već hiljadama hiljadama godina, a to je med.

Međutim, kada pčelar procijeni da se u košnici nalaze nedovoljne količine, bilo koji razlog da je u pitanju, tada je sasvim logično rješenje da se pčelama pomogne dodavanjem meda. To možemo učiniti dodavanjem rama sa punim zatvorenim medom iznad satonoša. Ali ako to nemamo, alternativno rješenje je medna pogača, koju treba maksimalno izbjegavati, ali je ipak bolje dodati istu, nego dozvoliti da zajednica ugine.

Koja je količina hrane potrebna za jednu pčelinju zajednicu - teško je tačno odrediti jer je to vrijednost koja zavisi od mnoštva faktora. Prema dugogodišnjim iskustvima i praćenjem pčelinjih zajednica došlo se do slijedećih saznanja: da bi se osiguralo bezbijedno prezimljavanje i kvalitetan rani proljetni razvoj jednog prosječnog pčelinjeg društva, u našim klimatskim uslovima, potrebno je obezbijediti okvirno oko 22 kilograma meda. Od toga će se oko 12 kilograma potrošiti za ishranu pčela i oko 10 kilograma za razvoj legla.

Teorijski gledano, potrošnju hrane nije teško predvidjeti ako se zna da jedna pčela u periodu do pojave novog legla troši dnevno do 2 miligrama hrane, pa i manje. Ako društvo ima dvadeset hiljada jedinki, to znači da je dnevna potrošnja oko 40 grama ili oko 1,2 kilograma mjesečno. S obzirom da broj pčela varira, to će do početka februara biti potrošeno oko 5 kilograma hrane.

U košnicama savjesnog pčelara, koji nije krajem ljeta iscijedio sav med koje su one unijele, zalihe će sigurno biti dovoljne do prvih unosa, pa i ostaće za kasnije u slučaju da nam šljiva ne zamedi. S druge strane, ne treba smetnuti s uma da je ova prilično velika količina hrane i odličan utopljavajući materijal, posebno u uslovima sa ćudljivm zimama.

Ako hrane nema dovoljno? Šećerno medno tijesto ili pogače za prihranjivanje pčela, kako se uobičajeno nazivaju, dodaju se iznad prostora u kome se nalazi zimsko klube čineći dopunu ili zamjenu za mednu kapu koju bi pčelinja zajednica sebi načinila da se nalazi u prirodi.

Medne pogače možemo praviti sami, a mogu se i kupovati od provjerenih proizvođača. Pogače se isporučuju, ili prave po sopstvenom receptu, u zavarenim plastičnim vrećicama. Prije dodavanja treba sa donje strane isjeći otvor u trakama širine oko dva centimetra i postaviti ih tako da prorezi budu poprijeko na pravac pružanja ramova i ulica pčela.

Osim toga, važno je samo rasjeći najlon, bez otvaranja, po čitavom obodu. Kada se pogača doda i legne na satonoše, pčele će je vremenom olijepiti propolisom čineći da taj kilogram šećernog tijesta obezbjeđuje dodatnu toplotnu stabilnost.

Pogače treba da budu meke, jer će od tvrdih pčele imati više štete nego koristi. Razlog je jasan: da bi od kristalisane šećerne mase pripremile sebi hranu koju mogu da pojedu, moraju joj dodati dosta vode do koje u hladnim zimskim danima ne mogu da dođu (sjetimo se da je u zrelom medu gotovo petina voda).

Kako nam je kazao pčelar sa dugogodišnjim iskustvom Slobodan Jevtić, recepata kako napraviti kvalitetnu pogaču ima mnogo, tako da svaki pčelar, koristeći svoja znanja i iskustva, treba njima da se i vodi, koristeći provjeren način pravljenja. Jevtić je, za kraj, dao i jedan generalan savjet: kod pravljenja pogača koristiti samo svoj med, ili med koji je ispitan, a, obzirom da prenosi bolest – nikako ne uzimati med od bolesnih zajednica.

Agro-Eko Magazin


Nasumični sadržaj